Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Франция дава по €300 за култура на всеки, навършил пълнолетие

Парите могат да се използват за всички аспекти на културата – книги, билети за кино и концерти, абонаменти за медии. Но не и за стрийминг гиганти

Достъпът до Лувъра и преди тази мярка беше безплатен за французи до 26 г., както и всички останали държавни музеи във Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Франция дава по €300 за култура на всеки, навършил пълнолетие

Достъпът до Лувъра и преди тази мярка беше безплатен за французи до 26 г., както и всички останали държавни музеи във Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

По 300 евро за културни придобивки получава всеки млад човек на 18 години, живеещ във Франция, независимо от своята националност. Това обяви френският президент Емануел Макрон при подписването на декрета, с който се въвежда новата мярка, съобщава изданието „The Local“.

При навършване на 18 години всеки тийнейджър ще получи достъп до приложението „Pass Culture“, с което ще може да плаща за култура, и ще има 24 месеца, за да изхарчи парите. С тях ще могат да се купуват материални културни стоки – книги, дискове, музикални инструменти, електронни продукти като книги или абонаменти за вестници и списания, както и билети за концерти, кино и фестивали, или да се платят уроци по музика, танци или изобразително изкуство. Не се позволява да се плащат абонаменти за стрийминг платформите „Нетфликс“, „Амазон Прайм“ и „Дисни +“, но ще се приемат от френските им конкуренти Canal, OCS, FilmoTV.

Тази програма бе тествана през 2019 г. в 9 френски департамента, където пълнолетните получаваха по 500 евро за културни придобивки. От 21 май 2021 г. тя е валидна за цялата страна. Тази година се очаква средства по „Pass Culture“ да получат около 800 хил. души.

Не е задължително да си френски гражданин, за да се възползваш от подаръка, но трябва да си живял поне една година във Франция преди навършване на пълнолетие, за да може да се включиш в програмата.

От 2022 г. сумата ще бъде увеличена, засега не се знае с колко. От следващата година всеки тийнейджър, навършил 13 години ще получава по 25 евро годишно за култура, докато е в прогимназия, а в гимназиалните класове – по 50 евро.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg