Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Франция изгуби една битка! Но не е изгубила войната

Шарл Дьо Гол и галският дух

Генерал Шарл дьо Гол - Франция изгуби една битка! Но не е изгубила войната

Генерал Шарл дьо Гол

В петък, 13 ноември 2015, Париж, Франция и Европа понесоха горестен удар. За втори път тази година окото на Стария континент беше нападнато и окървавено. Както на 7 януари, така и сега отговорът на Франция е: „Ние не се страхуваме“. Галия има своите ценности и своя несломим дух. Не за пръв път тя се изправя срещу противници, които искат тя или да изчезне, или да изгуби истинския си характер.

Известно е, че на тези предизвикателства Франция обикновено отвръща не само гордо или ефектно, а и съвсем уместно. На бойното поле при Ватерло маршал Камброн отвръща на поканата да се предаде с полуяростното-полупрезрително:

„Merde! La Garde meurt mais ne se rend pas!”

Потърсете тази фраза в Гугъл и си я преведете сами за по-голямо удоволствие.

За илюстрация на същия галски дух нека си припомним късото послание на генерал Дьо Гол от края на страшния за Хексагона юни 1940 г., когато всичко е изглеждало загубено. Този текст слага началото на движението „Свободна Франция“ и довежда страната до статуса на страна-победителка във Втората световна война въпреки първоначалното й поражение:

„До всички французи

Франция изгуби една битка!
Но Франция не е изгубила войната!

Безотговорните управници може и да са капитулирали, отстъпвайки пред паниката, забравяйки честта, предавайки страната в робство. Но все пак нищо не е загубено!

Нищо не е загубено, защото тази война е световна. В свободния свят има огромни сили, които още не са отстъпили. Един ден тези сили ще смажат противника. На този ден Франция ще трябва да присъства за победата. Тогава тя ще си върне свободата и величието. Такава е целта ми, моята единствена цел!

Ето защо заклевам всички французи, където и да се намират, да се обединят с мен в действията, в саможертвата и в надеждата.

Родината ни е в смъртна опасност. Да се борим, за да я спасим!

Да живее Франция!“

Ген. Дьо Гол,
Главна квартира, „Карлтън гардънс“ 4,
Лондон

france

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах