Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франция гарантира свободата на творчество със закон

Насочен е срещу вандализма над произведения на изкуството

Поруганото произведение на Аниш Капур във Версай, наричано  „Вагината на кралицата“. - Франция гарантира свободата на творчество със закон

Поруганото произведение на Аниш Капур във Версай, наричано „Вагината на кралицата“.

Художественото творчество е свободно – това банално клише ли е, или реална и солидна опора за творците? Амбицията, за да не кажем мечтата на г-жа Фльор Пелрен, министър на културата и комуникациите на Франция, е член Първи от нейния Законопроект за свободата на творческия процес, архитектурата и културното наследство да стане толкова емблематичен, колкото същият член на Закона за свободата на изразяването (от 1881 г.), според който „книгоиздаването и книгоразпространението са свободни”. Но залогът на г-жа Пелрен все още не е спечелен – в понеделник депутатите разглеждат на първо четене нейния проект, предварително атакуван както отляво, така и от дясно, пише „Монд“.

Замислен още от нейната предшественичка на поста (2012-2014) Аурелия Филипети, законопроектът „Свобода на творчеството” доста се забави преди да бъде включен в дневния ред на парламента – с риск да донесе разочарования поради много очаквания, които той породи.

„Законът е насочен срещу вандалските атаки срещу някои произведения на изкуството и техните автори. Искам да преборя тази тенденция, която се разпространява като зловоние. Член Първи от законопроекта отговаря точно на тази атмосфера, утвърждавайки „свободата на творческия процес”. Член Втори гарантира свободата на художественото програмиране, тоест свободата на театрите, музеите, кината… да избират какво да представят”, обяснява мотивацията си за законопроекта си г-жа Пелрен.

Законопроект съдържа 46 члена, които засягат живия спектакъл, прозрачността на финансите в кинопроизводството, правата за музиката онлайн, културното наследство и сектора архитектура, с който се цели да се избегне стандартното жилищно строителство и да се стимулира градежът на качествени жилища.

„Държавата ще остане ли на мястото си?“, пита социалистът Джак Ланг.

Въпросът на бившия министър на културата обобщава притесненията на депутатите както от левицата, така и от десницата, предизвикани от частта в законопроекта за националното наследство.

„Държавата трябва да продължи да носи своите научни, технически, юридически и културни отговорности при опазването на националното наследство на страната”, подчертава Ланг.

А ще може ли да го прави в рамките на предложената юридическа рамка? Проектозаконът децентрализира компетенциите по опазване на културното и историческото наследство. Общините и междуобщинните публични институции стават стопани на тези обекти, вместо държавата.

„Искам да отворя достъпа до произведенията на изкуството”, казва министърката.

Дали ще успее? Обсъжданията в парламента по проектозакона ще завършат на 1 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС