Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Франция именува улици на африкански герои от Втората световна война

В контекста на движението „Животът на чернокожите има значение“

Редица френски улици ще бъдат преименувани на африкански войцини. На снимката: парижката „Риволи“. ЕПА/БГНЕС - Франция именува улици на африкански герои от Втората световна война

Редица френски улици ще бъдат преименувани на африкански войцини. На снимката: парижката „Риволи“. ЕПА/БГНЕС

Военното министерство на Франция издаде разпоредба улици и площади в страната да се преименуват с имена на африкански войници, участвали във Втората световна война на страната на Антантата. За улеснение от ведомството са изготвили списък със сто личности, които може да бъдат използвани, съобщава Би Би Си.

Преоценката на колониалното минало на Франция идва в контекста на антирасистките протести в САЩ и Европа, част от движението „Животът на чернокожите има значение“. Мнозина от войниците в списъка са от Сенегал и страни от Северна Африка, но няма нито един от бившата колония Френски Индокитай. Чернокожите изиграват голяма роля в освобождението на Франция през 1944 г.

„Имената, лицата и животите на тези африкански герои трябва да станат част от нашите животи като свободни граждани, защото без тях ние нямаше да бъдем свободни“, коментира заместник-министърката на отбраната Женевиев Дарюсек по време на представянето на тома от 210 страници.

Във Франция няма съборена статуя на личност от колониалното ѝ минало, но е вандализиран паметник на Жан-Батист Колбер – финансов министър по времето на Луи ХІV, ключова фигура за политиката с френските колонии. Редица монументи, в които протестиращите припознаха робството и колониализма, бяха свалени или поругани както в САЩ, така и в Европа.

„Вместо да събаряте, призовавам ви да градите – отправи Дарюсек призив към кметовете на френските градове. – Вместо да заличавате, призовавам ви да превърнете публичните ни пространства в места, от които да се образоваме. Днес много малко от нашите улици носят имената на африканските войници, затова нашата цел е да градим.

Освен да бъдат преименувани, на улиците ще бъдат поставени и паметни плочи, които да обясняват приноса на конкретния човек за историята на страната.

Стотици хиляди африканци са се борили срещу нацистите в Южна Франция през август 1944 г. в битка, позната като операция „Драгун“. Десантните сили са съставени от над 80% чернокожи. Силите им вземат превес за освобождаването на Тулон и Марсилия. Мнозина от тях са били мобилизирани, но голяма част доброволно се записват в армията. Около 400 хил. от тях идват от Алжир, Мароко и Тунизия, а над 70 хил. са се притекли на помощ от Сенегал и останалите колонии южно от Сахара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90