Франция именува улици на африкански герои от Втората световна война

В контекста на движението „Животът на чернокожите има значение“

Редица френски улици ще бъдат преименувани на африкански войцини. На снимката: парижката „Риволи“. ЕПА/БГНЕС - Франция именува улици на африкански герои от Втората световна война

Редица френски улици ще бъдат преименувани на африкански войцини. На снимката: парижката „Риволи“. ЕПА/БГНЕС

Военното министерство на Франция издаде разпоредба улици и площади в страната да се преименуват с имена на африкански войници, участвали във Втората световна война на страната на Антантата. За улеснение от ведомството са изготвили списък със сто личности, които може да бъдат използвани, съобщава Би Би Си.

Преоценката на колониалното минало на Франция идва в контекста на антирасистките протести в САЩ и Европа, част от движението „Животът на чернокожите има значение“. Мнозина от войниците в списъка са от Сенегал и страни от Северна Африка, но няма нито един от бившата колония Френски Индокитай. Чернокожите изиграват голяма роля в освобождението на Франция през 1944 г.

„Имената, лицата и животите на тези африкански герои трябва да станат част от нашите животи като свободни граждани, защото без тях ние нямаше да бъдем свободни“, коментира заместник-министърката на отбраната Женевиев Дарюсек по време на представянето на тома от 210 страници.

Във Франция няма съборена статуя на личност от колониалното ѝ минало, но е вандализиран паметник на Жан-Батист Колбер – финансов министър по времето на Луи ХІV, ключова фигура за политиката с френските колонии. Редица монументи, в които протестиращите припознаха робството и колониализма, бяха свалени или поругани както в САЩ, така и в Европа.

Америка за България

„Вместо да събаряте, призовавам ви да градите – отправи Дарюсек призив към кметовете на френските градове. – Вместо да заличавате, призовавам ви да превърнете публичните ни пространства в места, от които да се образоваме. Днес много малко от нашите улици носят имената на африканските войници, затова нашата цел е да градим.

Освен да бъдат преименувани, на улиците ще бъдат поставени и паметни плочи, които да обясняват приноса на конкретния човек за историята на страната.

Стотици хиляди африканци са се борили срещу нацистите в Южна Франция през август 1944 г. в битка, позната като операция „Драгун“. Десантните сили са съставени от над 80% чернокожи. Силите им вземат превес за освобождаването на Тулон и Марсилия. Мнозина от тях са били мобилизирани, но голяма част доброволно се записват в армията. Около 400 хил. от тях идват от Алжир, Мароко и Тунизия, а над 70 хил. са се притекли на помощ от Сенегал и останалите колонии южно от Сахара.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3