Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Франция изпрати Белмондо като национален герой

Обичахме Жан-Пол Белмондо, защото беше като нас, каза президентът Макрон в речта си

Актьорът бе изпратен с военни почести. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Франция изпрати Белмондо като национален герой

Актьорът бе изпратен с военни почести. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция изпрати с национални почести една от големите звезди на своето кино – Жан-Пол Белмондо. Актьорът, смятан за лице на френската Нова вълна, почина на 6 септември на 88-годишна възраст.

Вижте още: ПОЧИНА ЖАН-ПОЛ БЕЛМОНДО, ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ

Церемонията, която бе излъчвана на живо в социалните мрежи, се проведе в Дома на инвалидите в Париж, архитектурен паметник, посветен на френските воини, загинали във войните. Пред семейството на Белмондо и многобройните французи, дошли да се сбогуват с актьора, президентът Еманюел Макрон държа емоционална реч. На събитието присъстваха още кметът на Париж Ан Идалго, министри и депутати.

„Скъпи Жан-Пол – обърна се държавният глава към актьора, – за толкова много французи да Ви загубим днес означава да загубим огромен актьор, част от живота ни. И ако въпреки скръбта трябва да се усмихваме, както Вие никога не сте спирали да правите, можем да го направим, защото знаем, че винаги ще бъдете с нас. Всичко, което трябва да направим, е да включим един телевизионен екран и магията отново ще стане. […]

Обичахме Жан-Пол Белмондо, защото беше като нас. Той не спираше да ни изненадва с нещо ново и по този начин успяваше да завладее нови поколения. Остарявахме заедно от стил в стил, от филм на филм. Жан-Пол Белмондо живееше този френски живот заедно с нас.“

Президентът Макрон запази минута мълчание пред ковчега на Жан-Пол Белмондо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След речта на президента, ковчегът на актьора бе внесен в сградата под музиката на Енио Мориконе към „Професионалистът“, един от най-иконичните филми на актьора.

Броят на посетителите, които могат да присъстват на церемонията в Дома, бе ограничен. Допуснати са били хиляда души, след като са представили сертификат за ваксинация. За останалите пред сградата са били монтирани екрани, на които събитието се е предавало на живо. Последно страната е ставала свидетел на подобно тържествено погребение през 2019 г., когато Франция изпрати бившия си президент Жак Ширак.

В 19,30 ч. френско време дворът на Дома ще се изпразни и всеки, който иска лично да отдаде почит пред ковчега на актьора, ще има възможност да го направи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пол и Флоранс Белмондо, две от четирите деца на актьора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg