Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Франция купи ръкопис на Маркиз дьо Сад за €4,55 млн.

Определен от държавата като национално съкровище, цената на „120-те дни на Содом“ е платена от меценат

През 2017 г. ръкописът бе предложен на търг, но Франция му даде статут на национално богатство и забрани износа му извън страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Франция купи ръкопис на Маркиз дьо Сад за €4,55 млн.

През 2017 г. ръкописът бе предложен на търг, но Франция му даде статут на национално богатство и забрани износа му извън страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската държава откупи ръкопис на „120-те дни на Содом“, популярната еротична история от Маркиз дьо Сад. Правителството е платило 4,55 млн. евро за произведението след публична кампания за запазването на ръкописа в страната, съобщава „Гардиън“.

Романът „120-те дни на Содом“ е писан през 1785 г., когато аристократът излежава присъдата си в Бастилията за поредица от сексскандали. Историята разказва за четирима развратници, които в търсенето на сексуално задоволяване отвличат и използват тийнейджъри. Самият автор, който описва книгата си като „най-мръсната история, писана от началото на света“, съхранява 12-метровия ръкопис на скрито място в килията си и текстът остава в затвора след преместването му в психиатрична клиника през 1789 г., само 10 дни преди щурма над Бастилията.

Макар Дьо Сад никога повече да не вижда „120-те дни на Содом“ до края на живота си, книгата оцелява покрай събитията от Френската революция. Публикувана е чак през 1904 г. от френски сексолог. През 1929 г. ръкописът преминава в ръцете на наследниците на Дьо Сад, но е откраднат през 1982 г. и продаден на колекционера Жерар Норман. През 2014 г. оригиналът става собственост на частна фондация, три години по-късно френското Министерство на културата го определя като национално съкровище. Статутът на ръкописа означава, че той не може да бъде изнасян от страната.

През февруари 2021 г. от френското правителство поискаха помощ от частния бизнес за откупуването на ръкописа. Цената на реликвата бе покрита изцяло от Еманюел Бусар, един от основателите на „Бусар и Гаводан“, инвестиционен фонд. От Министерство на културата описват ръкописа като „истински паметник, дълбоко повлиял редица автори“.

За в бъдеще ръкописът ще се съхранява в библиотека „Арсенал“ в Париж, клон на Националната френска библиотека. Финансирането на откупката е особено ценно, изтъкват от институцията, защото дядото на Бусар е бил куратор на библиотеката между 1943-а и 1964 г.

„Този ръкопис, емблема на литературната и артистична свобода с труден път в миналото, ще се присъедини към обществената колекция и към документите за затворника Дьо Сад, съхранявани в архивите на Бастилията в „Арсенал“ – казват в изявление от френската библиотека. – Днес ръкописът е класика с неизмерима стойност. Вписването му в националната колекция ще позволи на изследователите да продължат проучванията си, посветени на книгата.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg