Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франция разрушава неоготически параклис (видео)

Храмът „Сен Мартен“ в град Сабле ще бъде окончателно унищожен на 21 юли. И това не е единственият подобен случай

В неоготическия параклис „Сен Мартен“ в град Сабле от години не се извършват богослужения, изоставен е и местната община е решила да го събори. Снимка: Стопкадър - Франция разрушава неоготически параклис (видео)

В неоготическия параклис „Сен Мартен“ в град Сабле от години не се извършват богослужения, изоставен е и местната община е решила да го събори. Снимка: Стопкадър

От три години общината на западнофренския град Сабле е взела решение да бъде разрушен неоготическият параклис „Сен Мартен“. Днес това стана факт.

Втората половина на ХIX в., епохата на Романтизма, на Наполеон III и на възстановяването на френската Република е период на засилено католическо благочестие и на интерес към Средновековието, появил се като реакция срещу разрушителната вълна на по-ранната Революция. Франция се изпълва с новопостроени църкви, много от които имитират готическия стил от няколко столетия по-рано.

Днес обаче броят на практикуващите католици намалява и в много от сградите от години не се провежда меса. Обикновено собствеността върху църквите е държавна или общинска и правителството не желае да отделя средства за скъпата им поддръжка. Понякога храмовете се запазват с ново предназначение. Много често обаче те просто биват разрушени и на тяхно място се появява паркинг или търговски център.

Точно такава е съдбата и на неоготическия параклис „Сен Мартен“ в град Сабле, Западна Франция. Построен в 1880 г., той от години е практически изоставен. Общината е взела решение за разрушаването му и го привежда в изпълнение три години по-късно. Местната католическа енория е надлежно уведомена и официално е обявила, че сградата вече не се смята за действащо светилище. Всички църковни утвари и реликвите на светци, задължително съхранявани в активно ползваните храмове, са прибрани.

Тежките машини на общината са започнали разрушението на красивото, но изоставено здание. Новината идва от новинарския уебсайт Ouest France и е предизвикала отзвук в отдалечени християнски общности на асирийската, халдейската и армено-григорианската Църква, които с тревога следят подобни събития в Западна Европа. Ориенталските християни в Сирия и Ирак обяснимо са особено чувствителни към такива новини, защото свързват разрушаването на светилища не с практическите нужди на дадена община, а с тероризма, войната и преследванията в собствените си страни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg