Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Франция реституира картина на наследници на германски евреин колекционер

Праправнукът на Хуго Симон получи „Разголени на фона на пейзаж” от Макс Пехщайн

Макс Пехщайн, „Разголени на фона на пейзаж“. Репродукция: Centrepompidou.fr - Франция реституира картина на наследници на германски евреин колекционер

Макс Пехщайн, „Разголени на фона на пейзаж“. Репродукция: Centrepompidou.fr

Картина на немския експресионист Макс Пехщайн (1881 – 1955) беше върната на наследниците на собствениците ѝ отпреди Втората световна война. Това стана в рамките на инициативата за реституция на заграбените художествени ценности, съобщават от френското Министерство на културата.

На специално организирана церемония платното „Разголени на фона на пейзаж“ бе предадено на берлинския изкуствовед Рафаел Кардозо – праправнук на немския банкер и колекционер от еврейски произход Хуго Симон. До неотдавна творбата на Пехщайн беше част от колекцията на Център „Помпиду“ в Париж.

Хуго Симон е бил известен колекционер и покровител на немските експресионисти. Събирал е работи на Георг Грос, Ернст Лудвиг Кирхнер, Паул Клее и Франц Марк. Бил е приятел на Алберт Айнщайн и Стефан Цвайг. Известно време е бил министър на финансите на Прусия. След идването на нацистите на власт през 1933 г. заради произхода и политическите си възгледи Симон е бил принуден да емигрира, като избира Франция. След окупацията през 1940 г. заминава със съпругата си за Бразилия, където умира десет години по-късно.

Колекцията му е ограбвана два пъти – част от нея още в Германия, а останалото – от дома на семейство Симон в Париж. Картината на Пехщайн е намерена през 1966 г. в склада на Токийския дворец, в източното крило на който днес се намира Музеят на съвременното изкуство. Дълго време не е било известно кой е истинският собственик на картината. За разкриване на истината е помогнал стар афиш на лондонската галерия „Бърлингтън“. През 1938 г. в нея е била проведена изложбата „Немското изкуство на ХХ век“, подредена като контрапункт на нацистката изложба „Дегенеративно изкуство“. Картината на Пехщайн от колекцията на Хуго Симон е била показана в Лондон тогава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

Bookshop 728×90