Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Франция събира пари за шедьовъра, намерен в кухнята на французойка

„Осмиването на Христос“ е обявена за национално богатство и държавата има 30 месеца да намери 24 млн. евро за откупуването ѝ

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Франция събира пари за шедьовъра, намерен в кухнята на французойка

„Осмиването на Христос“ е част от полиптих на Чимабуе, рисуван в края на Средновековието и началото на Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картината „Осмиването на Христос“ на италианския художник Чимабуе, открита преди време над готварската печка на французойка, бе продадена миналия месец за 24 млн. евро, но Франция забранява износа ѝ, обявайки я за национално богатство. За период от 30 месеца произведението не може да бъде изнесено от страната, което трябва да осигури достатъчно време на държавата да събере пари за откупуването ѝ, пише Би Би Си.

Предренесансовият майстор Чимабуе е познат още като Чени ди Пепо. Той е сред първите творци в Италия, които загърбват византийския канон в изкуството и започват да рисуват по-реалистични образи.

Малката картина с размери 20,3 на 28,5 см, е забелязана от аукционер по време на оглед на апартамента на възрастна французойка на 90 км от Париж. Жената е на над 90 г. и вече живее в дом за възрастни – и преди да обяви жилището си за продажба, семейството ѝ повикало аукционер, който да огледа дали има ценни вещи. Филомен Улф вижда шедьовъра закачен над готварската печка – до този момент смятан от семейството за стара руска икона. Творбата е създадена върху дърво и има златен фон.

Изпратена за оценка в Париж, експертите решават категорично, че автор на произведението е Чимабуе.

Аукционната къща не съобщи името на новия собственик, когато предложи картината за продан миналия месец, но френските медии говорят за двама колекционери от Чили, които живеят в САЩ и събират основно ренесансово изкуство.

От културното министерство на Франция ще създадат кампании за набиране на средства за откупуване на картината. Ако начинанието им се окаже успешно, „Осмиването на Христос“ ще бъде изложена в Лувъра, заедно с още едно произведение от същия автор – „Maestà de Santa Trinita “.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90