Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франция върна единствената си картина на Климт, незаконно придобита от нацистите

„Розови храсти под дървета“ ще бъде репатрирана в Австрия при наследниците на жертва на Холокоста

Густав Климт, „Розови храсти под дървета“, 1905 г. Репродукция: Уикипедия - Франция върна единствената си картина на Климт, незаконно придобита от нацистите

Густав Климт, „Розови храсти под дървета“, 1905 г. Репродукция: Уикипедия

Френското правителство обяви, че ще върне пейзаж на Густав Климт на законните му собственици повече от 80 години след плячкосването на картината от нацистите. Творбата ще бъде върната в Австрия на наследниците на Нора Стиасни, жертва на Холокоста, принудена да я продаде през август 1938 г., пише „Гардиън“.

Картината от 1905 г. от австрийския художник от символизма е озаглавена „Розови храсти под дърветата“ и досега бе част от колекцията на музея „Д’Орсе“ в Париж.

„Решението да върнем важно произведение от публична колекция е доказателство за нашата отдаденост на справедливостта и репатрирането на ценности на ограбени семейства“, каза Розлин Башло, министър на културата, на пресконференция от 16 март.

По думите на Башло френските власти първоначално не успели да потвърдят, че картината е била открадната от нацистите. Нейният произход станал ясен едва след проучване по случая. Това е единственото произведение на Густав Климт, собственост на френската държава.

„Наскоро установихме истинския произход на картината. „Розови храсти под дървета“ е символ на животите, които криминална власт упорито е искала да елиминира“, допълва още Башло.

Съдбата на хиляди произведения на изкуството от Европа, придобити от нацистите по незаконен път, завършват в колекциите на френски музеи след като Германия губи Втората световна война през 1945 г. Част от тях са върнати на собствениците им, но повечето все още са непотърсени от наследниците на жертвите на Холокоста. В последните години френските власти активно работят по установяването на законните собственици на творбите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90