Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Франзен, Остър и Геймън зоват за свобода на осъдени китайски автори

Над 40 творци от цял свят с призив към президента Си Дзинпин да пусне колегите им, които „гният в затвора заради престъплението, че са изразили мнението си“

Задържането на писатели и журналисти вреди на имиджа на Китай в чужбина и реже амбицията му да е силен и уважаван партньор на международната сцена, посочват писателите, един от които е Джонатан Франзен (на снимката). - Франзен, Остър и Геймън зоват за свобода на осъдени китайски автори

Задържането на писатели и журналисти вреди на имиджа на Китай в чужбина и реже амбицията му да е силен и уважаван партньор на международната сцена, посочват писателите, един от които е Джонатан Франзен (на снимката).

Джонатан Франзен, Пол Остър, Иън Макюън и Нийл Геймън се подписаха на писмо с призив към китайския президент Си Дзинпин да освободи писателите, които „гният в затвора заради престъплението, че са изразили мнението си“. Отвореното писмо, подписано от повече от 40 автори, се публикува само преди първото посещение на китайския лидер в САЩ тази седмица.

Текстът изразява „дълбоко притеснение относно влошаващото се състояние на свободата на изразяване в Китай“, предава „Гардиън“. Акцентира се върху случаи с четирима писатели, които в момента са затворници в страната – уйгурският учен Илхан Тоти, с доживотна присъда за изразяване на възгледите си онлайн за третирането на уйгурите, 71-годишният разследващ журналист Гао Ю, осъден на 7 години затвор, литературният критик Лиу Сиабо, осъден на 11 години през 2009-а след отправени призиви за реформи, и съпругата му Лиу Сиа, художник, поет и фотограф, която вече близо 5 години е под домашен арест.

В отвореното писмо се посочва, че има още най-малко 47 писатели и журналисти, които в момента лежат в китайски затвори.

„Задържането на писатели и журналисти вреди на имиджа на Китай в чужбина и реже амбицията му да е силен и уважаван партньор на международната сцена – заявяват авторите. – Това същевременно налага официална цензура над литературата, новинарските медии, интернет и телекомуникационните технологии, която лишава китайските граждани от достъп до точни новини и информация – нещо в интерес на обществото – и задушава творчеството и разнообразието от гледни точки, които са от съществено значение за изграждане на динамична и конкурентоспособна среда.

За да се сложи край на това, г-н президент, призоваваме Ви да освободите китайските писатели и журналисти, които гният в затвора за изразяване на мнение, и да предприемете незабавни стъпки да защитите и предпазите правата на китайските граждани да общуват и да получават свободно информация.“

Президентът Си пристига в САЩ на 22 септември. Предстои му да посети конференция в Сиатъл, на която ще участват някои от най-големите американски технологични компании, включително Гугъл и Фейсбук. По-късно през седмицата Си Дзинпин ще се срещне и с американския си колега Барак Обама, а след това ще произнесе реч пред Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90