POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фредерик Шаслен дирижира Софийската филхармония

Един от най-активните диригенти на нашето време, пианист, композитор и автор на роман за Малер

Фредерик Шаслен е дирижирал на много от най-престижните музикални сцени по цял свят. Снимка: Софийска филхармония - Фредерик Шаслен дирижира Софийската филхармония

Фредерик Шаслен е дирижирал на много от най-престижните музикални сцени по цял свят. Снимка: Софийска филхармония

Прочутият диригент Фредерик Шаслен ще излезе на сцената на Зала „България“ на 7 март. Шаслен ще представи у нас авторските си композиции „Тема и вариации за тромбон и оркестър върху симфония № 3 от Густав Малер“ и „Четири последни песни от Рихард Щраус“, както и Симфония № 38 „Пражка“ на Моцарт.

Солисти са първият тромбонист на „Концертгебау“ Йорген ван Райен и ученичката на Райна Кабаиванска Мария Радоева.

Роден в Париж, Шаслен завършва Парижката консерватория и в Моцартеум в Залцбург. Между 1987-а и 1989 г. трупа опит като асистент на Даниел Баренбойм с Оркестъра на Париж и на фестивала в Байройт, а през следващите две години е асистент на Пиер Булез в „Ensemble Intercontemporain“. През 1991 г. става музикален директор на Операта в Руан – позиция, която задържа до 1994 г. Два пъти е оглавявал Симфоничния оркестър на Йерусалим (1998 – 2001 и 2011 – 2019), бил е още музикален директор на Манхаймския национален театър (2004 – 2007) и на Операта на Санта Фе (2009 – 2013).

Дирижирал е много оперни спектакли, поставяни в „Метрополитън“ в Ню Йорк, операта в Лос Анджелис, Дойче опер – Берлин, Баварската Щатсопер в Мюнхен, оперите в Лайпциг, Дрезден, Мадрид, Болоня, Рим, Венеция, Торино, Токио, Осло, Копенхаген. В Австрия дебютира с „Набуко“ (1993, 1994) на фестивала в Брегенц, на същото събитие няколко години по-късно дирижира и „Фиделио“. От 1997 г. е редовен гост-диригент на Виенската опера, където е излизал на диригентския пулт 250 пъти. С Виенската филхармония си е партнирал и като диригент, и като пианист. Сред последните му изяви са новите постановки на „Хофманови разкази” в Дрезден и в Копенхаген.

Шаслен е дирижирал всички големи френски оркестри, оркестрите на Миланската скала и Торино Rai, Лондонската филхармония и Лондондски симфоници, Манчестърския Hallé, Виенската филхармония и Виенски симфоници, Националния оркестър на Испания, Оркестъра на Фондация Гулбенкиан (Лисабон), Израелската филхармония, Филхармонията на Нагоя. Изпълнявал е някои концерти за пиано като солист и диригент (двата клавирни концерта на Равел и петте концерта на Бетовен с Виенската филхармония, Моцарт KV 488 с Виенски камерен оркестър).

Познат е не само от сцената, но и с литературните си изяви. Автор е на есето „Музика във всяко чувство”, публикувано в Париж и Германия, достъпно и на английски. През 2017 г. издава роман за живота на Малер „Да бъдеш Густав Малер” (изд. Fayard, Париж).

Автор е на пет опери, сред които известна е „Брулени хълмове”; написал е също и над петдесет вокални творби за сопран, мецосопран и баритон по стихове на Роберт Фрост, Жан Кокто и др. Откъси от оперите му са били изпълнявани и записвани от певици като Анна Нетребко, Натали Десай, Олга Перетятко и Диана Дамрау (тя включва арии на Шаслен в своя CD „Damrau Forеver”). Сред симфоничните му композиции са сюита „Шагал”, „Gipsy Dance” за цигулка и оркестър, Концерт за виолончело и други оркестрови опуси.

Шаслен прави собствена оркестрация на Десетата симфония на Малер, изпълнена на 30 ноември 2018 г. със Загребската филхармония под негово диригентство. От май 2019-а се подготвя новата му опера-мюзикъл „Монте Кристо”, поръчана от Пласидо Доминго за операта в Лос Анджелис. Планирани са постановки и във Валенсия, Париж, Монте Карло, Болоня, Лисабон и Виена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg