СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френски манастир става музей на Пикасо

Ще отвори врати през 2021-а и има амбицията да представи най-голямата експозиция с творби на художника

Музеят ще е посветен както на Пикасо, така и на втората му жена – Жаклин Рок. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Френски манастир става музей на Пикасо

Музеят ще е посветен както на Пикасо, така и на втората му жена – Жаклин Рок. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш манастир във френския курортен град Екс ан Прованс ще приюти огромна колекция от творби на Пикасо. Идеята е на доведената дъщеря на художника Катрин Хутин-Блай, която ще превърне старата обител в храм на художника. Музеят ще е посветен както на Пикасо, така и на втората му жена – Жаклин Рок (майка на Катрин), съобщава The Art Newspaper.

Хутин-Блай наследява колекцията от пикасовите картини от майка си и е притежателка на замък близо до Екс ан Прованс, където е погребана двойката. По план музеят ще отвори врати за посетители през 2021-а и ще изложи около хиляда картини – много повече от сбирките в музеите, посветени на Пикасо в други градове като Париж, Антиб, Барселона и Малага.

Според източници на изданието, мястото е продадено на Хутин-Блай на 13 декември миналата година срещу  11,5 млн. евро. Кметът на града е съобщил пред местните медии, че „сега е правилното време да се преговаря с компанията на Катрин“ и с това се изчерпва коментарът му по темата. Доведената дъщеря на художника отказва изявление.

Според документ, предоставен от общинския съвет на града, музеят ще бъде разположен на 1500 кв. м, като хиляда от тях ще са за постоянни изложби, а останалото пространство – за временни експозиции. Бившият манастир ще бъде пригоден също и за изследователски център и ще бъде домакин на множество работилници – за грънчарство и офорт например. Очаква се музеят да привлича около 500 хил. посетители годишно.

Дъщерята на най-крадения художник притежава повече от 2 хил. творби на приемния си баща – половината от тях са пана, а останалите – скулптури, фотографии и керамика. Това превръща колекцията ѝ в най-голямата въобще, твърдят от общинския съвет на Екс ан Прованс. „Изключителната“ колекция проследява съвместния живот на Жаклин и Пабло Пикасо и е изключително богата на произведения от 1952-а до 1973 г., когато Пикасо умира.

Местните жители обаче изразяват известно притеснение, че предполагаемите 1 500 посещения на ден могат да се окажат „пагубни“ за френския град.

„Надявам се, че ще се направят необходимите проучвания, които измерват влиянието на проект от такава величина върху околните сгради“, казва съветникът на политическата партия „Демокрация за Екс“ Шарлот дьо Бускер.

Според нея околната среда ще бъде силно засегната от осъществяването на мащабния замисъл.

Вижте още: НАЙ-ВАЖНАТА ГОДИНА НА ПИКАСО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90