Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френски музей показвал фалшификати

Над половината произведения в сбирката не били автентични

Повече от 80 картини, смятани за рисувани от Етиен Терус, се оказаха фалшиви (този пейзаж от Колиур е автентичен). Снимка:  Музей „Терус“  - Френски музей показвал фалшификати

Повече от 80 картини, смятани за рисувани от Етиен Терус, се оказаха фалшиви (този пейзаж от Колиур е автентичен). Снимка: Музей „Терус“

Във всеки голям музей могат да попаднат фалшификати. Но във художествената галерия в Елм, южна Франция, посветена на творчеството на родения и починал там художник Етиен Терус, нещата са отишли малко по-далеч. Повечето от картините – 82 произведения, смятани за рисувани от техния съгражданин – се оказали фалшификати. Общата им стойност е €160 хил.

Служителите на музея не подозирали за измамата, докато изкуствовед, посетил галерията, не ги преупредил. Кметството на Елн е купувало картини, акварели и рисунки на Терус през последните 20 години.

Ерик Форкада, изкуствовед, се свързал с музея преди няколко месеца, за да сподели съмненията си относно автентичността на изложените картини. Ръководството на музея събрало комисия от експерти, които инспектирали творбите и заключили, че 82 от тях не са дело на родения в Елн артист.

Новината бе обявена в петък, когато музеят отвори след ремонт.

В интервю кметът на пиренейския град, Ив Барниол, обяви ситуацията за „катастрофална“ и се извини на всички доверчиви посетители на музея.

Друга от автентичните картини на Етиен Терус. Снимка: Музей „Терус“

Терус е роден през 1857 г. и умира през 1922-а в Елн, въпреки че е прекарал по-голямата част от живота си в Росийон, също в Пиренеите. Бил е близък приятел на Анри Матис.

Днес на някои от картините в музея, рисувани от Терус, се виждат сгради, построени след смъртта на художника, посочва радио France 3. Градското кметство е подало оплакване срещу хората, които са поръчвали, продавали и риували фалшивите картини.

Местната полиция разследва случая, който може да се окаже, че засяга и други регионални галерии и автои.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg