Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френски визуален спектакъл без думи гостува на Народния театър

„Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ съчетава театър, танц, цирк и визуални изкуства

Сцена от „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ . Снимка: Народен театър "Иван Вазов" - Френски визуален спектакъл без думи гостува на Народния театър

Сцена от „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ . Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Френски спектакъл без думи, съчетаващ театър, танц, цирк и визуални изкуства, ще гостува в Народния театър на 5 и 6 април, съобщиха от институцията. „Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също“ е създаден преди 25 години от световноизвестния югославски режисьор Младен Материч, а днес е възстановен в нова интерпретация от неговия последовател, френския артист Орелиен Бори.

Орелиен Бори се запознава с творчеството на Младен Материч през 1994 г., когато 22-годишният тогава Бори попада в Театър „Гарон“ в Тулуза и гледа спектакъла на югославския режисьор „Небесата са далеч и земята също“. Тази сценична среща изиграва ключова роля в творческия му път и го насърчава да развие своя отличителен авторски почерк, съчетаващ с лекота в общ сценичен ритъм театър, танц, цирк и визуални изкуства.

25 години по-късно Орелиен Бори тръгва по следите на своите спомени за спектакъла, повлиял така силно цялото му творчество, редом с които преоткрива и разбиранията си за театър.

Театърът има своите ограничения. Най-същественото от тях е пространството, с което ни се налага да се справяме с всяка нова продукция, сцената, на която ние трябва да „пишем“ върху следите на спектаклите преди нас“, споделя Бори.

Той кани самия Младен Материч да участва в процеса по възстановяване на спектакъла.

Българската публика вече познава работата на Орелиен Бори. През 2008 г. спектакълът „Плюс-минус безкрайност“ гостува на второто издание на фестивала Sofia Dance Week. През 2009 г., отново в програмата на Sofia Dance Week, Бори представя своя спектакъл „Ерекция“, който създава заедно с хореографа Пиер Ригал.

След представлението на 5 април всички зрители в залата могат да останат за разговор с екипа, модериран от д-р Мира Тодорова, главен драматург на Народния театър. Провеждането на такива срещи след всички български и международни премиери, юбилейни постановки и други отличителни поводи в програмата на театъра става редовна практика на Народния театър като част от дългосрочните усилия на екипа да разширява театралното поле и да свързва по нови начини всички участници в него.

Гостуването на спектакъла в България се осъществява като партньорска инициатива на Народен театър „Иван Вазов“ и Френски институт в България. Турнето се организира с подкрепата на Френския институт в Париж – IF Export, Френския институт в България и Театроскоп.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg