Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френските галерии съдят държавата

Поводът е нелоялна конкуренция – при Ковид-ограниченията галериите са затворени, но тръжните къщи работят

Посетители в парижката галерия „Перотен“ по време на изложението „Art Paris 2020“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Френските галерии съдят държавата

Посетители в парижката галерия „Перотен“ по време на изложението „Art Paris 2020“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската асоциация на художествените галерии (CPGA) съди правителството на държавата заради нови ограничителни мерки срещу Ковид-19, които не разрешават дейността на галериите. Недоволството им е породено от несправедливостта, че докато галериите с комерсиална цел нямат разрешение да посрещат посетители, аукционните къщи продължават дейността си. Делото за нарушаване на конкуренцията ще се гледа по спешност на 9 април в административния съд, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Противопоставяйки се на „крещящото невежество към нашия занаят“, председателката на организацията Марион Папион изтъкна, че галериите „имат мерки за безопасност, които строго се спазват и няма нито един регистриран случай на заразяване в галерия или дори на арт изложение“. Повод за притеснение е бъдещето на малките бизнеси в страна, в която 85% от галериите работят с петима или по-малко служители, допълва Папион.

Една трета от общо 279 членове на CPGA са отчели повече от двоен спад в приходите си през изминалата 2020 г., дори и да са получили правителствена помощ, сочи статистиката. На 22 март Луи де Безер, председател на международния конкурс за рисуване „Salon du Dessin“, се обърна към френската министърка на културата Розлин Башло в отворено писмо и предупреди, че затварянето на арт панаири и галерии „може да се окаже фатално за голям брой арт дилъри“.

Делото няма голям шанс за успех, отбелязва „Арт Нюзпейпър“ , защото административният съд, който се очаква да се произнесе следващата седмица, обикновено не отсъжда против държавата. Въпреки това процесът е поредното доказателство за нарастващите гняв и отчаяние от управлението на френското правителство по време на пандемията.

Башло стана обект на публична подигравка на церемонията по връчване на наградите „Сезар“ на 12 март 2021 г. – събитие, което тя определи като „политическа среща“. Репутацията ѝ понесе още един удар, когато нейни селфита, на които се вижда, че прегръща оперни певци и актьори зад сцена и без маска, изтекоха в социалните мрежи. Малко след това тя постъпи в болница с Ковид-19 и след интензивно лечение бе изписана на 1 април.

На 4 април Франция влезе в четириседмичен локдаун и всички културни институции отново нямат разрешение да работят. Недоволството е особено силно в културния сектор, който не се счита за „жизненоважен бизнес“ от правителството и продължава да понася тежко последиците от пандемията. Кина, театри и музеи не работят вече пет месеца и половина, но галериите и книжарниците можеха да продължат дейността си при по-леки ограничителни мерки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg