POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френските книжарници с призив да работят наред със супермаркетите и аптеките

Нека социалната дистанция не се превръща в културна изолация, призовават писатели, издатели и собственици

„Шекспир и Ко“, една от най-популярните книжарници в света, отчита 80% спад в продажбите си от първата карантина насам. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Френските книжарници с призив да работят наред със супермаркетите и аптеките

„Шекспир и Ко“, една от най-популярните книжарници в света, отчита 80% спад в продажбите си от първата карантина насам. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Френските писатели, собственици на книжарници и издатели отправиха призив към властите да разрешат на книжарниците да продължат да работят и в карантина, тъй като четенето е „жизненоважно“. Според новите правила, които Франция въведе заради нарастването на новоинфектираните с Ковид-19, всички културни институции затварят врати, а разрешение да продължат дейността си имат само училищата и жизненоважните бизнеси.

От 30 октомври страната влезе във втора национална карантина, която по план трябва да продължи до 1 декември. С това президентът Еманюел Макрон се надява, че ще наложи „брутален стоп“ на ръста на новозаразени, пише „Гардиън“. За вчерашния ден, 29 октомри, регистрираните нови случаи на заболели с Ковид-19 във Франция са 47 637.

Вижте още: КУЛТУРАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ПОД ПЪЛНА КАРАНТИНА

В общо изявление Националният синдикат на издателите, Синдикатът на френските книжарници и организацията на авторите „Постоянен съвет на писателите“ отправят призив към властта книжарниците да бъдат причислени към жизненоважните услуги, за да продължат да работят по време на карантината заедно със супермаркетите и аптеките.

Във Франция са регистрирани над 3 хил. независими книжарници и търговската асоциация отбелязва „изключителния апетит за четене у французите“, особено в последните месеци, когато хората се налага да стоят предимно у дома.

„Оставете книжарниците отворени, за да не се превърне социалната дистанция в културна изолация – се казва в изявлението им. – Нашите читатели, които обичат независимите книжарници, не биха разбрали забраната на дейността ни и ще я приемат като несправедлива. Книгите задоволяват нашата нужда от разбиране, размисъл, бягство, развлечение, но също така и от споделяне и комуникация. Lire, c’est vivre (Да четеш, означава да живееш).“

Първата национална карантина завари повечето книжарници неподготвени, като голяма част от тях преустановиха и онлайн доставките си, за да предпазят от заразяване служителите си, клиентите и доставчиците.

На 28 октомври една от най-популярните книжарници във Франция, превърнала се и в туристическа атракция – „Шекспир и Ко“, обяви, че има 80% спад в продажбите си от март насам и се обърна към читателите си с призив за помощ в „трудни времена“.

Основана за първи път от Силвия Бийч през 1919 г., парижката независима книжарница е посещавана от Ф. Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Т.С. Елиът и Джеймс Джойс през 20-те години на миналия век. „Шекспир и Ко“, днес популярна туристическа локация, е отворена през 1951 г. от Джордж Уитман като „социалистическа утопия, маскирана като книжарница“ – писателите са добре дошли да пренощуват там в замяна на няколко часа помощ и от предложението са се възползвали над 30 хил. души.

И докато карантината през март настъпи неочаквано за книжните търговци и „рани книжната индустрия в сърцето“, сега магазините са подготвени и „са напълно способни да посрещнат читателите в новата карантина при безопасни санитарни условия“.

„Готови сме да поемем отговорност за нашите култура и здраве“, завършва изявлението.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg