Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Френският замък Венсен е забранен за руснаци

Там се съхраняват архиви на френското Министерство на отбраната

Снимка: Замък Венсен/Фейсбук - Френският замък Венсен е забранен за руснаци

Снимка: Замък Венсен/Фейсбук

Достъпът на руски граждани до замъка Венсен във Франция е забранен, съобщава „Льо Монд“, позовавайки се на Агенция „Франс прес“. В замъка се намира един от центровете за историческа защита, чиито библиотеки и архиви имат отворен достъп при определени условия. В замъка се пазят и архивите на френското Министерство на отбраната.

Конкретен повод за забраната е станала случка от 28 юли, когато две руски гражданки се опитали да попаднат на територията на замъка Венсен, но не са били допуснати. Едната от тях е уточнила, че е журналист и е напуснала Русия няколко месеца по-рано „заради войната“. Съмненията на охраната са довели до забрана.

Френското министерство на отбраната е заявило пред Агенция „Франс прес“, че „след руското нахлуване в Украйна е ограничен достъпът до военни помещения на министерството за всички граждани на Русия“. Представител на министерството е уточнил, че „въпросите, свързани с журналистическа необходимост“, ще бъдат решавани за всеки конкретен случай.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова всички западни страни да забранят влизането на руски граждани на териториите си. Това, по негови думи, може да спре Русия от по-нататъшна анексия на украински територии.

„Тогава ще разберат. Ще си кажат: Тази война няма отношение към нас. Цялото население не може да носи отговорност, нали? Може. Населението е избрало това правителство и не се бори с него, не спори с него, не му крещи“, заяви Зеленски.

Изказването му предизвика негативни реакции не само сред руските политици, но и сред емигранти, напуснали Русия заради войната, като журналиста Александър Невзоров. Той публично заяви, че не вижда логика в това изказване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90