Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Френско село с първия соларен път

Участъкът струва €5 млн. и ще бъде ползван от около 2000 шофьори дневно

Тестът ще покаже дали соларният път може да осигури достатъчно енергия за захранването на уличното осветление. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Френско село с първия соларен път

Тестът ще покаже дали соларният път може да осигури достатъчно енергия за захранването на уличното осветление. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция бе изграден  първият в света път-соларен панел. Пътният участък с дължина 1 км е в малкото село Турувр-о-Перш и е покрит с 2 800 кв. м генериращи електричество панели. Съоръжението бе открито официално в края на декември 2016 г. от министъра на екологията Сеголен Роаял.

Изграждането на соларния път струва 5 милиона евро и ще бъде използван от 2000 автомобила дневно през двугодишният изпитателен период, в който трябва да се определи дали ще може да генерира достатъчно електроенергия за захранването на уличното осветление в селото с население 3400 души, посочва „Гардиън“.

През 2014 г. пътека за велосипедисти, произвеждаща слънчева енергия бе открита в Кромени, Холандия, и въпреки някои проблеми в началото, тя е генерирала 3 000 kWh енергия – достатъчно, за да захрани среден семеен дом в продължение на година. С парите за изграждането на велосипедната пътека обаче, биха могли да се купят 520 000 kWh ток. Преди покрития със соларни панели път – наричан Wattway – панелите са били тествани в четири паркинга из Франция. Техният производител е Colas – част от държавно финансирания телекомуникационен гигант Bouygues.

Нормандия не е известна като място с прекалено много слънчева светлина: северозападният град Кан, политическата столица на региона, се радва само на 44 дни силна слънчева светлина през годината – в сравнение с 170 такива дни в Марсилия.

На откриването Роаял заяви, че би искала да види слънчеви панели, инсталирани на всеки 1000 км от френските магистрала – Франция разполага с общо 1 милион км пътища.

За жалост панелите, поставени върху плоска повърхност, са се оказали по-малко ефективни от инсталираните на наклонени участъци като покриви.

„Трябва да разгледаме разходите за производството на електроенергия и продължителността на живот на тази иновация. Засега нямаме отговорите на тези въпроси“, коментира Жан-Луи Бал, президент на SER – Съюза за възобновяема енергия.

По данни на производителя, панелите са покрити със смола, съдържаща тънък слой силикон, което ги прави достатъчно здрави, за да издържат на целия трафик, включително на тежкотоварни автомобили. От компанията заявиха, че се надяват да намалят разходите за слънчевите панели и производство им и вече работят по други 100 проекта за соларни пътища – половината във Франция, останалите в чужбина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах