Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Седемте самураи от НАТФИЗ срещу комерса

Професори се съюзяват в защита на студентите си

 - Седемте самураи от НАТФИЗ срещу комерса

Седем професори учредяват сдружение, което ще брани студентите от НАТФИЗ от комерса на новото време. Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Пламен Марков и Стефан Данаилов излязоха с Обръщение към театралната и академичната общност, в което изразяват силната си загриженост за бъдещето и пълноценната реализация на своите възпитаници, пред които перспективата е „повече от несигурна и проблематична“.

„Те са обречени да изоставят своите идеали за театралното изкуство или да се маргинализират“, пишат седемте професори. И заявяват, че се чувстват задължени да направят нещо смислено, за да осигурят и на студентите си, и на българското драматично изкуство по-добри дни. Това, според тях, може „да стане само с помощта на предишните поколения, които не са забравили духа на Театралната ни академия“.

Професорите пишат това Обръщение на събиране, състояло са на 18 март, и смятат да предложат Сдружението на театралите „Алумни, Възпитаници и Симпатизанти на Академията“ (СТАВСА) да бъде проектирано като сдружение в обществена полза. Управителното на тази организация ще се състои от седмината инициатори-учредители, от ректора на НАТФИЗ и от по един представител от направленията в Академията. В СТАВСА могат да се запишат млади актьори до 5 години от завършването на образованието си, утвърдени актьори, които имат визия за по-добро бъдеще на театъра, студенти на НАТФИЗ, режисьори с дипломи за бакалаври, магистри, специализанти, сценографи и творческо-технически насочени театрали, критици, театроведи, драматурзи, симпатизанти на НАТФИЗ и идеите от Обръщението, преподаватели от факултет „Сценични изкуства“, преподаватели от факултет „Екранни изкуства“, театрални директори, мениджъри на театрални формации, управленци, продуценти.

Професорите Атанасов, Митков, Христов, Добчев, Младенова, Марков и Данаилов канят всички желаещи да подкрепят каузата им и да се включат в СТАВСА на 27 март, Международния ден на театъра, в Учебния театър на НАТФИЗ.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Предлагаме ви текста на Обръщението и подписите на седемте преподаватели:

pismo-Natfiz

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах