VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Фурор на Диана Добрева в Русия

„На пермската сцена никога не е имало толкова дълго мълчание. Мълчание, вследствие от шок“, пишат руските медии за спектакъла на българката „Домът на Бернарда Алба“

Сценографията на „Домът на Бернарда Алба“ в Пермския „Театър-театър“ е на Мира Каланова. Снимка: „Театър-театър“ - Фурор на Диана Добрева в Русия

Сценографията на „Домът на Бернарда Алба“ в Пермския „Театър-театър“ е на Мира Каланова. Снимка: „Театър-театър“

Фурор в столицата на Западен Урал предизвика режисьорката от България Диана Добрева с постановката „Домът на Бернарда Алба” по испанския поет и драматург Федерико Гарсиа Лорка. Така започва отзивът в „Российская газета” за първото професионално гостуване на известната наша режисьорка в Русия.

„Горещите испански страсти, изливащи се от сцената като буен поток, направиха незаличимо впечатление на зрителите в хладния Перм – пише вестникът. – Има един момент в пиесата, когато актьорите правят пауза и, честно казано, на пермската сцена никога не е имало толкова дълго мълчание в тъмнина. Беше мълчание, вследствие от шок.”

Изданието допълва, че специално за пермската постановка Диана Добрева е допълнила пиесата с поезия на Лорка, Мигел Ернандес и Хуан Рамон Хименес. Според познавачите на театралното изкуство, това ѝ е позволило едновременно да запази „испанската кръв” на спектакъла, да обогати сюжета и да задълбочи образите на героините.

Пред агенция ТАСС Диана Добрева и сценографката Мира Каланова разказват за впечатленията си в пермския театър, в който са работили режисьорът Марк Захаров и актьорът Георгий Бурков.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„За първи път работя в Русия и съм абсолютно потресена от професионализма на всички, без изключение – от актьорите на „Театър-театър”, в които съм влюбена, до работниците от всички работилници и ателиета, с които с такава леката и любов създадохме това представление на пермска сцена. Много ми харесаха актрисите на този театър – техния дух, енергия, сила”, казва Добрева.

Най-обстойно за спектакъла разказва местният градски сайт 59.ru в публикация, озаглавена „Пет заключени блондинки и слънчогледов рай в спектакъла „Домът на Бернарда Алба” в Театър-театър”. Сайтът припомня за конфликта между режисьорката Диана Добрева и една от актрисите, защитила скандално осъдения Павел Устинов от сцената по време на аплодисментите в края на премиерното представление. Актрисата, извадена от спектакъла и заплашена с уволнение, предпочете да напусне. Но заради скандала и ситуацията около него малко медии успяха да напишат за самата постановка и нейните достойнства.

Вижте още: СВАЛЯТ РУСКА АКТРИСА ОТ СПЕКТАКЪЛ НА БЪЛГАРСКА РЕЖИСЬОРКА ЗАРАДИ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ

Пермският сайт обръща внимание, че спектакълът е допълнен от стихове с еротичен и откровен характер. Такива били и първите зрителски коментари:

„Тук има много секс“.

Неслучайно спектакълът има възрастово ограничение 16+.

В пиесата наистина има много страст и ярки чувства – мечтите на момичетата за любов са показани в движенията на актрисите. В една сцена е илюстрирана интимна среща, но не буквално, а чрез страстен диалог между ръцете на Адела и Пепе.

Сайтът, който описва Диана Добрева като „главен режисьор на Националния театър „Иван Вазов” и шесткратен носител на наградата „Аскеер”* – рекордно постижение в българския театър, както се отбелязва – я цитира да казва, че въпреки факта, че пиесата е написана преди много десетилетия, темата за домашното насилие все така е актуална. Освен това тя вижда проблема с човешкото насилие много по-широко и го пренася в темата за държавите и политиката.

„Този спектакъл е като послание – обяснява пред 59.RU Добрева. – Човешкото сърце съществува в красота и с любовта. Когато поради социални или политически причини свободата и любовта бъдат забранени, това е страшно. Сега по света има такива опасни места, където се появява диктатурата.”


* Диана Добрева е на щатна длъжност като режисьор в Народния. След напускането на Александър Морфов през 2017 г., театърът няма главен режисьор. Спектаклите на Добрева имат повече от шест награди „Аскеер“, а тя самата има за дебют за „Медея“ (2006), за костюмите на „Макбет“ (2008), за режисурата на „Вълци“ (2017) и за режисура за „Бащата“ (2019).

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg