Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Г-ца Карабаш и обществото на мъжете от женски пол

Дебютният роман на Рене Карабаш, посветен на Кануна на Лека Дукагини и оковите на свободата

Снимка: Владо Василев - Г-ца Карабаш и обществото на мъжете от женски пол

Снимка: Владо Василев

Остайница или още мушкара, виргинеша, мушкобаня, харамбаса, завейтована девойка или садик е жена, която дава клетва за девственост по Кануна на Лека Дукагини – система от архаични албански закони. Когато една девойка се врече, тя придобива правата на мъж в обществото и става глава на семейството, нещо неприемливо за балканските географски ширини.

Канунът представлява изкуствено създадени правила, наложени от сръбската армия по време на Балканските войни в Косово и Албания по политически причини и урежда семейните взаимоотношения. Архаичният закон дава тласък на широка вълна от кръвни отмъщения и така целта на сръбската армия е изпълнена: международното общество вижда, че в окупираните райони живее див и необуздан народ и не се намесва, тъй като смята, че те не са способни на самоуправление.

Именно Канунът е заложен в центъра на дебютния роман на актрисата и режисьор Ирена Иванова, позната като Рене Карабаш – „Остайница“ (изд. „Жанет 45“). Нестандартното оформление на наратива, построен като едно цяло изречение, наподобява поезията, с която Карабаш се представя не само у нас, но и по света (стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“, за която през 2015-а получава номинация за Националната награда за поезия „Иван Николов“).

По думите на авторката, книгата засяга темата за оковите на свободата. На пръв поглед изглежда лесно – изричаш клетвата, режеш си косите, гориш роклите си, надяваш панталон и обществото те приема за пълноправен член: имаш правото да оглавяваш семейство, да имаш наследство, да пиеш, пушиш и търгуваш, все неща, от които жените в консервативните общества автоматично са лишени заради пола си още с раждането. Така се променя живота на Бекия в „Остайница“, която се превръща в Матя в нощта преди сключването на уреден брак. Нейното свободомислие започва кървава семейна вражда и довежда до смъртта на баща ѝ и изгнанието на брат ѝ.

В „Остайница“ кръвните отмъщения са ежедневие, любовта е почти невъзможна, а жените режат косите си и носят типично мъжки дрехи, за да оцелеят в свят, в който са равни на двадесет вола, описва накратко книгата Владимир Зарев.

В момента Карабаш работи и по сценичната адаптация на „Остайница“, а на премиерата в книгата на морския бряг в рамките на фестивала „Арт поток“ 2018 г. публиката успя да види едноминутен трейлър от предстоящото представление и кратки видеа с участието на Светлана Янчева и Теодора Духовникова.

Рене Карабаш предстои да представи „Остайница“ на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол на 2 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС