Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Габриел, която пазеше грижливо ухото на Ван Гог

Разкрита е една от най-големите мистерии около художника – името на момичето, получило странния му дар

Винсент ван Гог отрязва ухото си след нервен срив. Той е открит жив от полицията ден по-късно и откаран в болница, където животът му е спасен. Две години по-късно се самоубива. - Габриел, която пазеше грижливо ухото на Ван Гог

Винсент ван Гог отрязва ухото си след нервен срив. Той е открит жив от полицията ден по-късно и откаран в болница, където животът му е спасен. Две години по-късно се самоубива.

Младата жена, на която Винсент ван Гог поднася отрязаното си ухо, за първи път е назована с цялото си име – Габриел Берлатие. „Арт Нюзпейпър“ е открил как се казва дъщерята на местен фермер, след като наскоро книга за художника представи нова информация за момичето, съобщава Би Би Си.

Габриел не е проститутка, каквато бе досегашната представа за нея. Девойката, според изследването, е била прислужница в бордей, когато Ван Гог ѝ е дал странния подарък – с думите „пази този предмет грижливо“.

В книгата си „Ухото на Ван Гог: Истинската история“, която претендира, че художникът е отрязал цялото си ухо, а не само част от него, Бернадет Мърфи говори за момичето, но не го назовава по име. В текста се посочва, че авторката е обещала на наследниците ѝ да пази фамилията в тайна, докато те не позволят разкриването ѝ.

Вижте още: ВАН ГОГ ОТРЯЗАЛ ЦЯЛОТО СИ УХО, НЕ САМО ЧАСТ

Но след излизането на труда „Арт Нюзпейпър“ са проследили детайлите за младата жена и са открили цялото име на Габриел в масивите на Институт „Пастьор“ в Париж, където тя се е лекувала от бяс, след като е била ухапана от куче.

Авторът на статията в изданието, Мартин Бейли, коментира, че откриването на името е разрешаване на „една от най-големите мистерии около Ван Гог“. Експертът по живота и творчеството на художника разказва, че е бил много заинтригуван от информацията в книгата и че тя му е била напълно достатъчна, за да разбере името на загадъчната дама.

За първи път името на Габриел, без фамилия, се появява в статия от 1936 г., в която се цитира полицейският служител, откликнал на сигнал от бордей в Арл, където Ван Гог отрязва ухото си през 1888-а. Тогава обаче момичето е било наречено Рейчъл, което навярно е псевдонима, който използва.

Вижте още: СТОЛЪТ С ЛУЛА, ИСТИНСКИЯТ АВТОПОРТРЕТ НА ВАН ГОГ

Художникът отрязва ухото си след нервен срив. Той е открит жив от полицията ден по-късно и откаран в болница, където животът му е спасен. Две години по-късно се самоубива.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах