Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гай Ричи и парите на кръглата маса

„Крал Артур: Легенда за меча“ е далеч от най-добрите образци в киното, посветени на вожда на британците, но пък съвсем не е от най-лошите

Чарли Хънам получава шанс за реванш от Джъд Лоу, след като бе убит от него във филма „Студена планина“. - Гай Ричи и парите на кръглата маса

Чарли Хънам получава шанс за реванш от Джъд Лоу, след като бе убит от него във филма „Студена планина“.

Началото на „Крал Артур: Легенда за меча“, новият филм за британския монарх с кръгла маса, демократ от ранното Средновековие, е в стил афро-фентъзи семейна драма с малко батален екшън: с бойни слонове, братска любов, виадукти като на Витиня, змии с женски тела (или обратното) коварни измени, семейни раздели и черна магия – и всичко това в първите 10 минути.

В резултат крал Утер Пендрагон (Ерик Бана) е мъртъв, а брат му Вортигерн (Джъд Лоу) завзема трона. Без обаче да подозира, че законният наследник на короната е жив и оставен в малка лодка се носи по течението на Темза. Така малкият Артурчо успява да стигне до крайните квартали на Лондиниум, където грижата за него поемат жени с порочни професии и златни сърца.

Оцелял в копторите и разцъфтял на бунището при пълна анонимност, без има и представа за кралския си произход, Артур израства като дребен гангстер с достатъчно връзки в полицията, че да упражнява професията си и да „тегли“ пари от вигингски туристи на спокойствие – а под влияние на осиновителките си има също и добро сърце. Младият Артур (Чарли Хънам) е ранен градски вариант на Робин Худ – бандит, раздаващ помощи на социлно слаби и нуждаещи се лондиниумчани (сред според сценаристите още тогава е имало масово мигранско присъствие на хора от други цветови гами и континенти).

Артур се радва на щастлив живот, докато един ден съдбата го среща с вълшебния меч „Ескалибур“ (едноименният филм „Ескалибур“ на Джон Бурман от 1981-а е един от най-добрите по темата). Оттам нататък, под позитивното влияние на група бунтовници и негативното на краля Вортигерн, Артур започва да развива социално съзнание. Присъединява се към съпротивата и обявява курс към въоръжена борба за свалянето на монарходиктаторския режим и замяната му с монарходемокрация (като първа стъпка към представителната парламентарна монархия).

Младият Артур (Чарли Хънам) е ранен градски вариант на Робин Худ.

Тази история сме я гледали и чели многократно в комиксови, рисувани, игрални, телевизионни и серийни варианти. Разказвали са ни я от гледна точка на Артур, на Мерлин, на някои рицари, на жените им и даже на едно чернокожо американско момиче от Кънектикът. Но най-любим за нас си остава „Монти Пайтън и Свещеният граал“. „Крал Артур: Легенда за меча“ е далеч от най-добрите образци, но пък съвсем не е от най-лошите.

Трудно може да се отправи каквато и да е забележка към избора и представянето на актьорите – освен може би две. Първата от тях е участието на ирландския актьор Айдън Гилен в ролята на благороден рицар, приятел на Артур. Според мен всеки фен на „Игра на тронове“ ще го гледа с огромно подозрение и очакване да извърши някоя подлост, защото го познава като Питър Белиш, по прякор „Кутрето“, от „Игра на тронове“. Другият, който вече стана обект на подигравки, въпреки че ролята му е около 15 секунди, е значително загрозеният Дейвид Бекъм. Знаем, че има футболисти, които могат проявят изключително актьорско майсторство, например когато падат за дузпа. Бекъм сигурно не е от тях.

Според британски критици Девид Бекъм тук играе като за Оскар, но само на шега.

Останалите се справят достатъчно добре, особено Чарли Хънам в ролята Артур. Но над всички, с мрачен зъл блясък грее Джъд Лоу. Без негова помощ едва ли Чарли Хънам би могъл да изнесе сам филма. Любопитна подробност е, че двамата вече са се били веднъж на живот и смърт на голям екран – това се случи през 2004 г. в „Студена планина“ през 2004-а. Там Хънам в ролята на злодея бе неузнаваем – по-слаб, силно изрусен и с бръснати вежди.

Освен че изглежда по-добре от всички, Джъд Лоу блести над останалите и с играта си.

Другите най-важни персонажи в легендата – магьосниците Мерлин и Моргана, любимата Гуиневир – ги няма. Затова пък има една вълшебница (Астрид Берже-Фрисби), която по-нататък, в неизбежното продължение може да замести Мерлин, Моргана и Гуиневир наведнъж.

ЕСилният саундтрак на Даниел Пембъртън – с мощно симфонично звучене, съчетано с келтски фолк и рок елементи – както и дизайнът, особено на костюмите, придават по-съвременно звучене и изглед на легендата.

Проблемите в „Крал Артур: Легенда за меча“ са на по-дълбоко ниво: създателите му са подходили с амбиции за оригинални режисьорски решения и за епично холивудско зрелище, но определено са се справили по-добре със зрелището, отколкото с оригиналността. Като резултат се е получил стандартен, мрачен, скъп и технически съвършен холивудски блокбъстър на зрелия Гай Ричи за масова публика. А в него се крие друг, малко по-евтин, но много по-забавен и оригинален филм на младия Гай Ричи за ценители.

Забавният филм – този с динамичните монтажни фойерверки и остроумните реплики – с всички сили се опитва да се измъкне от сковаващата хватка на блокбъстъра. И за малко, някъде през първата половина на филма, почти взима връх, но губи битката. Жалко, защото екшън сцените, решени в в този стил, са най-запомнящите се моменти в него.

Не знам дали това е борбата на Гай Ричи с продуцентите, или със самия себе си, но и двата случая той губи: главно престиж. А студиото сигурно ще спечели: най-вече пари.

https://youtu.be/blWK8J4eUCk

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90