POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Галерия плати 30 хил. лири за инсталация от портокали

Наскоро Тейт купи консерва с екскремент на художник

Пирамидата от 6000 портокала, наречена „Соул сити“ - Галерия плати 30 хил. лири за инсталация от портокали

Пирамидата от 6000 портокала, наречена „Соул сити“

Лондонската галерия за модерно изкуство „Тейт“ похарчи 30 000 британски лири (около 73 000 лв.) за закупуването на 6000 портокала, подредени във формата на пирамида. Цитрусовата инсталация е наречена „Соул сити“ и е дело на южноафриканеца Рулоф Лоув. Посетителите са приканвани да си похапват от купчината, като за всеки изяден портокал от „произведението на изкуството“ трябва да платят по 5 паунда. В супермаркета цената им е 5 пенса.

Целта на пирамидата от портокали е да събуди у посетителя на галерията размисли за преходността на времето и загниването като процес.

Това не е първата причудлива покупка на авангардната галерия „Тейт“, чийто директор Никълъс Серота наскоро отново беше обявен за най-влиятелната личност в съвременното изкуство. Преди време тя заплати 126 000 лири (294 000 лв.) за празна стая, в която лампите изгасваха и се палеха на всеки пет секунди, и 22 350 лири (55 000 лв.) за консерва, в която се твърдеше, че имало екскремент на художник.

Новата инсталация също буди недоумение у публиката. Някои се усъмниха дали може да бъде наречена художествено произведение.

От „Тейт“ подчертаха, че не са били харчени пари на данъкоплатците. Средствата за закупуването на творбата дошли от богати меценати, които смятали южноафриканския творец за „значима фигура в съвременната експериментална скулптура“.

Посетителите на „Тейт“ могат да си похапнат от арт инсталацията на Рулоф Лоув.

Посетителите на „Тейт“ могат да си похапнат от арт инсталацията на Рулоф Лоув.

 

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg