POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Галерия „Тейт“ получи картини на Туомбли за $84 млн. като подарък

Директорът на "Тейт" сър Никълъс Серота пред едно от дарените платна. - Галерия „Тейт“ получи картини на Туомбли за $84 млн. като подарък

Директорът на "Тейт" сър Никълъс Серота пред едно от дарените платна.

Докато у нас се чудим с какво ще пълним Българския Лувър, лондонската галерия „Тейт“ получи седем творби от Сай Туомбли, оценявани на около 84 млн. долара, съобщава „Артфорум“. Директорът сър Никълъс Серота нарече жеста „един от най-щедрите дарове, които сме получавали“.

Подаръкът включва три големи платна, създадени от художника между 2006 и 2008 г., както и пет бронзови скулптури.

„Тейт“ направи мащабна ретроспекция на Туомбли през 2008 г. – три години преди маестрото да почине.

Сай Туомбли, един от най-скъпите художници в съвременното американско изкуство, е известен с големите си по размер абстрактни платна. Той почина на 5 юли в Рим през 2011 г. след тежка битка с рака. Въпреки, че е роден в Америка, Туомбли прекарва по-голямата част от живота си в Италия, на която е посветена една от последните му изложби.

През 2010-та Туомбли беше поканен да изрисува тавана на Лувъра в Париж. Той е първият творец,  на когото е оказана такава чест след Жорж Брак през 1950 г. При откриването на фреските в Лувъра художникът е обявен за „Рицар на френския легион“. През 1998-ма му е присъдена и най-високата награда на Япония – „Имперски президиум”, връчвана за постижения в области, които не са покрити от Нобеловата награда. През 2001 г. Туомбли става носител и на най-престижната награда за съвременно изкуство – „Златен лъв” от Венецианското биенале.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg