POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Галерия „Тейт“ пуска безплатно до архивите си онлайн

Крили сме това съкровище твърде дълго време...

Пол Неш "Мъртво море" - Галерия „Тейт“ пуска безплатно до архивите си онлайн

Пол Неш "Мъртво море"

52 000 фотографии, писма, скицници и технически записи на някои от най-големите британски артисти на ХХ век ще бъдат публикувани в интернет. Лондонската галерия „Тейт“ ще осигури безплатен достъп до част архива си, който ще бъде качен на траншове до лятото на 2015-а.

Първата част от материалите, които вече са в интернет, включва писма от художника Пол Наш, подробни ескизи на скулптурите на Барбара Хепуорт и 3000 фотографии на Найджъл Хендерсън, които показват бекстейджа на лондонската джаз сцена през 50-те години.

“Крили сме това съкровище твърде дълго време. Този архив е национално богатство, но ще обогати целия свят. Бихме искали да стигнем до възможно най-широка аудитория“, каза шефът на архивите в „Тейт“ Ейдриън Глю.

Около 6000 експоната вече са онлайн, включително 52 колекции на 79 артисти. Колкото и внушително да звучат тези цифри, те са само капка в океана, като се има предвид, че архивите на „Тейт“ съхраняват над 1 милион произведения.

Сред акцентите са неоромантични и сюрреалистични пейзажни снимки, които Пол Неш (фоторепортер и в двете световни войни), е направил през последните години от живота си. Сред тях е и кадър на бунището с нацистки самолети край Оксфорд, което е вдъхновил и една от най-известните му творби Totes Meer (Мъртво море), изложена в „Тейт“.

Галерия Тейт съхранява в архивите си над 1 млн. експоната.

Галерия Тейт съхранява в архивите си над 1 млн. експоната.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90