Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Галилео щеше да се изуми – сега Юпитер има 79 луни

Илюстрацията показва как орбитите на 12-те новооткрити луни (ярките) се вписват в познатите орбитални групи на йовианските луни (по-бледите).„Чудатата“ е в групата на обикалящите в посоката на въртене на планетата, но пресича орбитите на външните ретроградни луни. 
Илюстрация: Р. М. Канданоса, Научен институт „Карнеги“ - Галилео щеше да се изуми – сега Юпитер има 79 луни

Илюстрацията показва как орбитите на 12-те новооткрити луни (ярките) се вписват в познатите орбитални групи на йовианските луни (по-бледите).„Чудатата“ е в групата на обикалящите в посоката на въртене на планетата, но пресича орбитите на външните ретроградни луни. Илюстрация: Р. М. Канданоса, Научен институт „Карнеги“

Повече от 400 години, след като Галилео Галилей откри първия от спътниците на Юпитер, астрономите видяха още дузина луни около най-голямата планета в Слънчевата система. Сред спътниците е и една луна, който учените нарекоха „чудата“ – единствената ретроградна в групата си около планетата. С нея общият брой на йовианските луни сега е 79, съобщава NPR.org.

Екипът от астрономи първоначално дори не е търсел нови луни. Скот Шепард от научния института „Карнеги“ казва, че той и колегите му се опитвали да открият гигантска планета, която смятат, че може би се крие в далечните краища на нашата Слънчева система.

Като част от това търсене Шепард използвал 4-метровия телескоп „Виктор Бланко“ в Чили през март миналата година, когато осъзнал, че Юпитер е съвсем близо до тази част на небето, която иска да разглежда.

Така че можехме да гледаме и за спътници на Юпитер, докато търсим неща, които са далеч отвъд Плутон — казва Шепард. – Много ни помогна и особено голямата камера, прикрепена към телескопа „Бланко“. Тази камера ни позволява да претърсим цялата област около Юпитер в много малко изображения.

Франциско

Те бързо ударили джакпота – в изображенията се появили 12 нови луни. Както бе съобщено във вторник в онлайн известие от Международния астрономически съюз, всички 12 вече са потвърдени от други телескопи. Девет от тях са във вече открити клъстери на луни, които се движат в така наречената от астрономите ​​ретроградна орбита.

„Те обикалят Юпитер в обратната посока на въртенето на планетата“, казва Шепърд.

Астрономите мислят, че ретроградните луни имат различен произход от останалите, които обикалят планетата в посоката ѝ на въртене.

„Чудатата“ е също и най-малката от луните, които Шепард и колегите му са открили, която има в диаметър е 1 километър. Шепард предполага, че тя може би е останка от по-голяма луна, която се е сблъскала с една или повече ретроградни луни в миналото.

Шепард и колегите му са предложили Чудатата луна да бъде наречена Валетудо, по името на една малка богиня и пра-внучка на римския бог Юпитер. Въпреки че дузина нови луни са доста добро постижение, той очаква, че с повече търсене ще открият още луни. Може би 100 или повече от наистина малките.

Това повдига въпроса: заслужава ли обект, по-малък от една миля, да бъде наречен луна?

Шепард е съгласен, че е проблематично.

Може би трябва да има ново определение за по-малките луни, може би луна-джудже е по-добра название за всичко с размери 1 километър или по-малко“, казва той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах