Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Галин Стоев показва в Тулуза свой спектакъл от Народния

„Богът на касапницата“ с гастрол в Париж през февруари

В Тулуза зрителите ще могат да гледат осем представления на „Танцът Делхи“ на режисьора Галин Стоев. Снимка: Емил Л. Георгиев - Галин Стоев показва в Тулуза свой спектакъл от Народния

В Тулуза зрителите ще могат да гледат осем представления на „Танцът Делхи“ на режисьора Галин Стоев. Снимка: Емил Л. Георгиев

Още с встъпването си на директорския пост в театъра на Тулуза Галин Стоев ще покаже спектакъла си от Народния театър „Танцът Делхи“, съобщават от първата трупа. И още едно заглавие от афиша на нашия театър ще бъде представено пред френската публика – „Богът на касапницата“, на режисьора Антон Угринов. Гастролите ще бъдат в първите два месеца на 2018-а. 

„Танцът Делхи”, възпламенил специалисти и любители на европейската и модерна драма у нас, е образец за „не-театър, в който се пренебрегва традиционния процес за създаване на сценично представление“, бягство от „еднолинейния“ театър с едно-единственото послание, коментира критикът Димитър Стайков. В Тулуза зрителите ще могат да гледат осем представления на българския спектакъл по пиесата на Иван Вирипаев – между 11 и 20 януари. Ще се играе на български език със субтитри на френски.

„Богът на касапницата” от Ясмина Реза ще гостува в Париж на 9 и 10 февруари в Theatre de Fénelon-Sainte-Marie, по покана на Асоциация „Европа Култура Обмен”. Представлението е част от културните събития по случай българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Радена Вълканова и Юлиан Вергов в „Богът на касапницата“

Междувременно през януари Народният театър ще даде сцена на спектакли от страната. Плевенският театър ще представи две заглавия – едно от тях е „Вишнева градина“, спектакъл на руския режисьор Василий Сенин, на 16 януари. Представлението е отличено от два престижни международни фестивала – „Международен Волковски фестивал“, Ярославл, Русия, и „Дубровник арт форум“ в Хърватия. Другото заглавие – „Островът на робите“, на режисьора Васил Василев – ще се играе на 17 януари. И двете представления ще бъдат на Голяма сцена.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах