POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Владо Пенев режисьор на Трите мечки Вергов, Карамазов и Бахаров

Поставя „Дакота“ на култовия каталонски драматург Жорди Галсеран

Владимир Пенев, Трите мечки, Жанет Йовчева и  композиторът Калин Николов. Снимка: Фейсбук  - Владо Пенев режисьор на Трите мечки Вергов, Карамазов и Бахаров

Владимир Пенев, Трите мечки, Жанет Йовчева и композиторът Калин Николов. Снимка: Фейсбук

След спектакъла „Агенти“, Владо Пенев отново сяда на режисьорския стол. Актьорът поставя пиесата „Дакота“ на каталонския драматург Жорди Галсеран на сцената на Сатиричния театър. За ролите Пенев е поканил „трите мечки“ Юлиян Вергов, Владо Карамазов, Захари Бахаров, както и Жанет Йовчева. Премиерата на „Дакота“ ще бъде на 28 април.

Сценографията е дело на Никола Тороманов, а музиката – на Калин Николов. Преводът на оригиналния текст е от Нева Мичева.

Сюжетът разказва за Иполит, който след преживяна катастрофа е дълбоко убеден, че го е споходил ясновидски дар и сънищата му се сбъдват. Един от тях предсказва, че в Дакота предстоят масови убийства, което е неприятна подробност, сравнено с онази част от съня, в която начинаещият пророк вижда своята съпруга страстно да се целува с непознат…

Това е втората пиеса на Жорди Галсеран, която ще се играе в Сатиричния театър. В афиша им е и „Бурунданга“, поставена от Петър Данчев, с участието на Александра Сърчаджиева, Петър Лъджев, Жанет Иванова, Пламен Великов и Тодор Близнаков.

„Дакота“ пък вече е била на българска сцена – в общо представление с „Верига от думи“ през 2008 г. в „Сфумато“.

51-годишният Жорди Галсеран е емблематично име за новия каталонски театър, спектаклите по негови текстове се радват на огромен успех по цял свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90