POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Галерия „Уфици“ си иска от Германия открадната от нацистите картина

„Ваза с цветя“ на Ян ван Хейсум е притежание на немско семейство, което отказва да я върне

Докато не бъде върната, на мястото на „Ваза с цветя“ в галерията ще виси черно-бяло копие на произведението. Снимка: „Уфици“ - Галерия „Уфици“ си иска от Германия открадната от нацистите картина

Докато не бъде върната, на мястото на „Ваза с цветя“ в галерията ще виси черно-бяло копие на произведението. Снимка: „Уфици“

„Уфици“, една от най-големите галерии в Италия и в света, се обърна към германското правителство с искане да ѝ бъде върната картина, плячкосана от нацистите през 1943 г. Във видеообръщение Айке Шмид, управител на „Уфици“ във Флоренция, поиска обратно картината „Ваза с цветя“ на холандския художник Ян ван Хейсум, творил през XVIII в. Докато оригиналът не бъде предаден, на мястото на картината в Палацо „Пити“ ще стои черно-бяла репродукция на творбата с надпис „Откраднато“ на английски, италиански и немски, пише Си Ен Ен.

„Апел за 2019 г. към Германия: надяваме се, че тази година най-накрая ще видим връщането на знаменито произведение на изкуството, назовано „Ваза с цветя“, в галерии „Уфици“, Флоренция“, пише Шмид, германец и арт историк, в изявлението, придружаващо видеото.

Картината днес е притежание на немско семейство, което отказва да я върне, въпреки настояването на италианските власти, се посочва още в обръщението към управляващите в Германия. Картината се смятала за изгубена, когато отново се появява след обединението на Германия от 1991 г.

Немските власти твърдят, че са безсилни заради статута на престъплението – то е с изтекла давност, минали са повече от 30 години и случаят се счита за приключен.

„Германия не бива да прилага давността за произведения на изкуството, откраднати по време на войната и трябва да се предприемат мерки да се осигури връщането на тези произведения на изкуството на техните легитимни собственици – казва Шмид. – Тази история пречи да се излекуват раните, нанесени от Втората световна война и от ужасите на нацизма.“

Ван Хейсум е познат най-вече с натюрмортите си, а „Ваза с цветя“ е оценена от говорител на галериите на „милиони долари“. Семейството собственици иска половин милион евро по-малко от пазарната цена, уточняват от „Уфици“. Междувременно, италианският закон не позволява откупуването ѝ, тъй като галерията все още се води законен собственик на картината.

Напоследък редица произведения на изкуството, разграбени от нацистите, бяха върнати на галерии и наследници на собственици в различни държави по света. Но докато за някои картини има възмездие, по-голямата част от откраднатото изкуство е с неизвестни следи. През 2012 г. са намерени 1 400 творби в дома на Корнелиус Гурлит, син на Хилдебранд Гурлит – колекционер, специализиран в търговията с нацисти. Експертите смятат, че много от намерените картини, скици и скулптури – включително и на Моне, Пикасо и Роден, са задигнати от домовете на еврейски арт търговци.

Лувърът в Париж посвети изложба на неправомерно придобитото изкуство, взето при окупацията на Франция и върнато от Германия в наши дни. Идеята на кураторите на изложбата бе чрез нея да опитат да намерят законните наследници на произведенията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg