POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гара Подуяне ремонтирана за пръв път 90 години след построяването си

Запазена е автентичността на интериорните елементи (снимки)

Гарата е проектирана от арх. Панайот Калчев. Снимка: Аделина Ангелова - Гара Подуяне ремонтирана за пръв път 90 години след построяването си

Гарата е проектирана от арх. Панайот Калчев. Снимка: Аделина Ангелова

Изцяло реновираната гара Подуяне беше открита днес. Това е първият ремонт на емблематичната сграда след завършването ѝ през 1930 г. по проект на Панайот Калчев, един от изявените български гарови архитекти, по чийто проект е строена и Сточна гара година по-рано.

В рамките на проекта са реставрирани декоративните елементи от фасадата и орнаментите по стените в чакалнята, като е запазена тяхната автентичност. Съхранен е и вграденият в чакалнята павилион. Възстановени са „оберлихт” прозорците, които пресъздават светлината на храм.

Гарата е един от символите на София. Построена е във време на тежка икономическа криза, но стабилността на конструкцията ѝ позволи да издържи 90 години без съществен ремонт. Елегантният ѝ интериор я превърна в декор на много български и чужди филми и сериали през годините.

Снимка: Аделина Ангелова

Снимка: Аделина Ангелова

Снимка: Аделина Ангелова

Снимка: Аделина Ангелова

Снимка: Аделина Ангелова

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС