Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гарата на Заха Хадид, едно произведение на изкуството (снимки и видео)

„Портата на юга“ в Италия отвори врати, предлагаме ви виртуална разходка из архитектурното бижу

Разположена на 12 километра северно от центъра на Неапол, гарата е на изключително комуникативно място. Снимки: De Zeen и Zaha Hadid Architects - Гарата на Заха Хадид, едно произведение на изкуството (снимки и видео)

Разположена на 12 километра северно от центъра на Неапол, гарата е на изключително комуникативно място. Снимки: De Zeen и Zaha Hadid Architects

Железопътната гара „Афрагола“ в Италия вече работи – макар и засега само частично. Проектирано от архитектката Заха Хадид, която почина през 2016 г., съоръжението край Неапол се очаква да се превърне в „Порта на юга“, като ще свързва с високоскоростни линии северната и южната части на страната.

„Афрагола“, която ще заработи с пълния си капацитет през 2022 г., ще е ключова свръзка между четири жп линии между Севера и Юга, ще обслужва три регионални маршрута, както и пътническо трасе.

Разположена на 12 километра северно от центъра на Неапол, гарата е на изключително комуникативно място – свързана както с местната инфраструктура, така и с линии към останалата част от Европа. С една от високоскоростните услуги например ще се стига от Неапол до Рим за по-малко от час (с автомобил разстоянието е 225 километра).

Гара „Афрагола“ е истинско произведение на изкуството.

Самата гара е проектирана от Хадид да изглежда като движещ се влак – а мнозина вече я наричат и „Змията“. Сградата е на 4 етажа и е дълга 350 метра. Корпусът ѝ е оформен от стоманени „ребра“, а стените са изработени от твърдия акрилен камък „Кориан“. В комбинацията с естествена вентилация и монтирани на покрива соларни панели, гарата е и много енергийно ефективна.

В сградата има още офиси, кафенета и ресторанти, а по почти цялото ѝ протежение са разположени магазини.

„Афрагола“ бе един от над 30-те проекта, по които вече се работеше, когато Заха Хадид почина в края на март миналата година. Един от най-успешните съвременни архитекти, тя е работила по десетки забележителни здания, сред които операта в Гуанджоу, центъра „Хейдар Алиев“ в Баку, музея „Ели и Едит“ в Ийст Ленсинг, Мичиган и др. Сред сградите, по които все още се работи, са например стадион „Ал Вакра“ в Катар, една от дестинациите за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Вижте още: ВИДЕНИЯТА НА ЗАХА ХАДИД

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg