Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гардиън: Как Скопие стана европейската столица на кича

Британското издание разказва за Македония, но не споменава България

Голямата атракция на Скопие – 22-метровата бронзова статуя на Александър Македонски. - Гардиън: Как Скопие стана европейската столица на кича

Голямата атракция на Скопие – 22-метровата бронзова статуя на Александър Македонски.

При разходка край реката в посока центъра на Скопие, столицата на Република Македония, бързо ще се озовете сред множество бляскави, неокласически сгради, изпълнени с богато орнаментирани колони и фигури на нимфи по покривите. Тези сгради не са били там преди пет години. Това пише британският „Гардиън“ в свой материал за столицата на югозападната ни съседка.

В началото на април крайречните барове току са се отърсили от мразовитата паяжина на зимата и изкарват маси и столове по терасите с изглед към много от новите структури. Мостове, „опаковани“ със статуи на македонски герои, писатели и художници, пресичат бавно движещите се води на Вардар.

Отдавна забравен ъгъл на Европа, бившата югославска република търпи резки промени от 2010 г. насам, издигайки огромни правителствени и обществени сгради, както и стотици статуи в сърцето на столицата си. Днес почти завършен, проектът, наречен „Скопие 2014“ (по план той трябваше да е готов миналата година), е почти толкова интригуващ, колкото и спорен – точно както и в началото, когато бе анонсиран.

Проектът има две основни цели – привличането на повече туристи и опитите да се възстановят аспекти от историята на страната от съседна Гърция, насочени към засилването на патриотизма на етническите македонци, пишат от „Гардиън“, но учудващо да не споделят нито дума за България. „Скопие 2014“ струва между 200 и 500 милиона евро – според това кой ви го казва, и доведе градския център на столицата до коренно нов облик.

„Много е кичозно, но това ни води посетители“, признава Оливър Стефановски, управител на хотел точно до ръба на „благоустроения“ център.

Статуя на „македонския“, както го представят в Скопие, цар Самуил.

Статуя на „македонския“, както го представят в Скопие, цар Самуил.

Много македонци всъщност се питат за огромния публичен разход по схемата – без дори да се говори за естетическите ѝ достойнства. Има и спор за начина, по който тя пренебрегва голяма част от ролята на албанските мюсюлмани в историята на страната. Няма обаче съмнение, че промените са поставили града на туристическата карта, подпомогнати и от новопоявилите се полети на нискотарифната авиокомпания „Уиз Еър“.

В сърцето на града с ново лице е 22-метрова бронзова статуя на Александър Велики, обграден от воини и фонтан – всичко това вечер се озарява от зрелищно светлинно шоу. Наблизо са изградени статуи на бивши владетели и светци – сякаш натъпкани във всяко свободно пространство. Издигната е дори собствена Триумфална арка на Скопие.

От другата страна на реката има статуя на Филип Македонски, вдигнал ръка към небето. „Определено предпочитам тази нова част на града пред старата зона. Това показва нашата история“, смята Анета Гаковска, собственик на малък местен ресторант.

На заден план – паметникът на Филип Македонски.

На заден план – паметникът на Филип Македонски.

Преди чуждестранните туристи предимно са идвали в Скопие, за да разглеждат красивия район на Старата чаршия, с нейните улични, джамии и стара крепост. Днес те могат за по-малко от пет минути от пиенето на турско кафе там, сред хора и архитектура, присъщи на Близкия Изток, да се окажат заобиколени от изкуствено-класическа европейска архитектура и изображения.

Мненията може и да се разделени, но проектът „Скопие 2014“ прави града една от най-странните столици за посещаване – своеобразната столица на кича на Европа.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС