Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гардиън с коментари от Швеция до България: Европа беше хубава идея, но…

Британското издание събира мнения от целия ЕС за 60-ия рожден ден на Общността

Участничка в проевропейско шествие в Германия, в навечерието на 60-ия рожден ден на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Гардиън с коментари от Швеция до България: Европа беше хубава идея, но…

Участничка в проевропейско шествие в Германия, в навечерието на 60-ия рожден ден на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз празнува 60-ия си рожден ден на днешната дата. И докато лидерите на страните членки разговарят в Рим, а в Лондон протестират срещу „Брекзит“, британското издание „Гардиън“ събира мнения от целия континент за миналото и бъдещото на Общността. Заглавието на материала е: „Беше хубава идея, но…“, европейци за това какво се обърка с Европейския съюз“, а България е представена от Розалина Лъскова, председател на „Образование без граници“.

„Не мога да си представя Европа без Европейския съюз и подкрепям да има повече интеграция – казва тя пред изданието. – Но понякога забравям, че други българи не смятат така. Имам евроскептици и в собственото си семейство, като майка ми и леля ми, които са по-големи поддръжници на руската култура, както и много други българи. Те гледат и четат същите български медии, които говорят за предполагаемата всеобхватна манипулация на страната ни от Брюксел и Вашингтон. Леля ми Мария подигравателно ме попита дали вземам пари от американците. Те са щастливи, че Русия настъпва напред все по-уверено.“

Сред запитаните хора има представители на всякакви възрасти и прослойки. Унгарска пенсионерка например заявява, че нациите вече нямат права, а Европейският съюз е получил пълен контрол и всичко се случва, както реши той. 33-годишна фризьорка от Германия пък споделя, че фискалният рейтинг е станал по-важен от солидарността и „копаем собствения си гроб“.

„Европа беше хубава идея, но това, което ни убива е глобалистката политика – това и еврото – заявява 66-годишният фермер от Франция Люк Дефранс. – В останалата част от света, другите държави могат да обезценят валутата си и да станат конкурентоспособни. С еврото, ние сме в капан. Марин льо Пен е права, трябва да се отървем от него.“

Писател от Холандия казва, че много негово сънародници се чувстват безсилни и гневни и е време „да преоткрием идентичността си“.

А строителен работник от Швеция обяснява, че би се радвал страната му да напусне Европейския съюз, както е направила Великобритания. Според него основният проблем с Общността е, че събира много държави, които са твърде различни една от друга, и за да се коригира това ЕС трябва да направи по-богатите страни по-бедни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg