Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Гардиън“ с второ ревю за „Урок“: Поучителна приказка от България

Силна драма за учителка, която се старае да внуши морал на учениците си, докато се бори с други престъпления, пише критикът Питър Брадшоу

„Ужасно очарователна е тази мрачна история от българските сценаристи/режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева“, пише критикът на „Гардиън“ Питър Брадшоу. - „Гардиън“ с второ ревю за „Урок“: Поучителна приказка от България

„Ужасно очарователна е тази мрачна история от българските сценаристи/режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева“, пише критикът на „Гардиън“ Питър Брадшоу.

Сред видеоревюто от преди няколко дни кинокритикът на „Гардиън“ Питър Брадшоу публикува още един текст за нашия филм – доста подобен, но малко по-подробен. Представяме ви го, защото положителните отзиви за съвременното българско кино не се срещат често.

Ужасно очарователна е тази мрачна история от българските сценаристи/режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева, в чиито игрален дебют има нещо от безизразно печалната социална сатира на новото румънско кино, пише Брадшоу.

Маргита Гошева е Надя, учителка с крадец в нейния клас: някой пребърква чантите на съучениците си. Надя настоява крадецът да си признае; заплашва с полиция, дори настоява всеки ученик да дари малка сума на жертвата, за да може всички да се чувстват лично заинтересовани в разкриването на крадеца. Но точно в момента, когато заема тази морална позиция, Надя разбира, че нейният съпруг-безделник тайно е харчел парите, предназначени за изплащане на къщата, за да ремонтира глупавата си каравана; сега семейството може да изгуби дома си – и тя отчаяно се нуждае от пари назаем.

Вълчанов и Грозева превръщат тази ситуация в трагикамедия и дори трагична-фарсово изпитание, което изглежда като автомобилна катастрофа на забавен каданс и достига своя ексцентричен кризисен момент, когато лихвар-кожодер иска да Надя да му се отплати като напише по-висока оценка по английски език на неговия племенник. Надя става жертва на злонамерена и некомпетентна бюрокрация; от порядъчен представител на средната класа, тя изведнъж се оказа на прага на унизителната бедност.

Какъв е урокът тук? Поговорката, че да си престъпник не си струва, не винаги е вярна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg