Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Гардиън“: „Урок“ е единственият филм, който трябва да гледате тази седмица

Британският критик Питър Брадшоу препоръчва българската драма, която от вчера е по кината в Обединеното кралство

Маргита Гошева е учителката във филма „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. - „Гардиън“: „Урок“ е единственият филм, който трябва да гледате тази седмица

Маргита Гошева е учителката във филма „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Сайтът на британския вестник „Гардиън“ публикува видео ревю на известния кинокритик Питър Брадшоу, в рубриката „Какво трябва да гледаме тази седмица“. Неговият избор е „Урок“, българската драма на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, в която гимназиална учителка разследва поредица от кражби в своята класна стая, докато съпругът й води семейството към банкрут. Питър Брадшоу препоръчва филма, който от вчера е по кината в Обединеното кралство.

Ето какво казва критикът във видеото:

„Аз се казвам Питър Брадшоу и филмът, който трябва да гледате тази седмица, е българският „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Надя е гимназиална учителка с крадец в класа си. Някой краде от чантите на другите деца. Тя настоява за пълна честност, но точно в този момент открива, че нейният нехаещ съпруг е похарчил семейните пари, вместо за погасяване на заема за жилището, за ремонт на безнадеждно повредената им каравана. На път са да изгубят къщата си – учителката се нуждае отчаяно от пари. Но откъде, по дяволите, да ги намери?

Вълчанов и Грозева превръщат тази ситуация в трагикомедия – или дори в трагично-фарсово изпитание, което изглежда като автомобилна катастрофа на забавен каданс. И достига своя ексцентричен надир, когато един лихвар й предлага да му се отплати, като завиши оценките по английски език на неговия племенник. Заобиколена от злонамерена и некомпетентна бюрокрация, Надя е въвлечена в кошмар.

„Урок“ е по кината тази седмица.“

Вижте видеото:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90