„Гардиън“ за мача между България и Англия: Никоя европейска нация не бива да бъде канена в София

„Българите играха като паплач. Техните фенове опозориха държавата си и дълбоко посрамиха (да се надяваме) президента [на БФС] Борислав Михайлов“

Българските фенове на стадион „Васил Левски“ показват неприлични жестове към съперниците си по време на мача между Англия и България на 14 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Гардиън“ за мача между България и Англия: Никоя европейска нация не бива да бъде канена в София

Българските фенове на стадион „Васил Левски“ показват неприлични жестове към съперниците си по време на мача между Англия и България на 14 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Добре дошли в новия свят. Дойдохме с очакване за футболен мач. Получихме жалко събитие в жалка нощ на жалък стадион срещу жалка опозиция, случило се на жалкия фон на контраобвинения и вражди“. Това са думите на кореспондента на „Гардиън“ Барни Рони за футболния мач от евроквалификациите между Англия и България от 14 октомври.

Спортното събитие наистина завърши жалко за България – не само заради резултата от 0:6 за гостите, но и заради двете прекъсвания на мача, които съдиите се принудиха да направят заради расистки подмятания на родните запалянковци. Националният стадион „Васил Левски“ бе превърнат в „отровен кладенец“, както го нарича журналистът от британския вестник. Тамошните медии днес разпространиха кадри от поведението на публиката на мача, на които ясно се вижда как феновете на българския футбол изпъват ръце в расистки поздрав. Основна тема на спортните страници във Великобритания е расизмът на българите към техните играчи.

Срамното поведение на публиката не спря дори след призивите на капитана на националния ни отбор Ивелин Попов, който в почивката помоли зрителите да се държат прилично, за да не бъде прекъснат мача. Но Рони вижда проблем не само на скамейките:

Българските журналисти се смееха и се шегуваха, посрещайки този ужас не със срам или съжаление, а все едно че беше, в най-добрия случай, неудобство“.

Америка за България

А последвалото изявление на мениджъра на отбора ни Красимир Балъков, в което той твърдеше, че не е видял нищо нередно и държи повече да говори за футбол, е определено като „анатомия на страхливо лицемерие“.

Балъков имаше отговорност към този спорт и към обикновеното човешко благоприличие – пише Рони. – Провали се и в двете. Българите играха като паплач. Техните фенове опозориха държавата си и дълбоко посрамиха (да се надяваме) президента [на БФС] Борислав Михайлов.“

Михайлов още не е излязъл с изявление по случая, но спортният министър Красен Кралев поиска оставката му* заради „срамната загуба с 0:6 в снощния мач с Англия от евроквалификациите и проявите на расизъм от част от запалянковците“, съобщава „Клуб Z“. Няколко седмици преди мача две негови писма, гневно оборващи предположенията, че в България английските фенове ще се сблъскат с расизъм, бяха изпратени до УЕФА и Футболната асоциация на Англия.

А причина за расистките подмятания и имитирането на маймунски звуци стана футболистът на съперниците Тайрон Мингс. Това бе причина за първото прекъсване на мача. Виковете обаче се повториха, Мингс продължи да бъде освиркван, ултрасите започнаха да мятат предмети близо до българската врата. Вместо да напусне мача по средата, английският тим се събра заедно в полето си. Последваха още 6 минути, за да се укроти тълпата.

Colibri april 2017

Английският футболист Рио Фърдинанд призова в Туитър УЕФА да наложи наказания след снощните прояви на българските запалянковци.

Ще дойде ли Англия отново тук? Ще има последствия за българския Футболен съюз. Може би протоколът ще бъде използван по-често. Какво представлява той така или иначе? Модел на поведение, опит за цивилизоване. Какъв протокол видяхме тук? Недостатъчен – пише журналистът в „Гардиън“. – Засега никоя друга европейска нация не бива да бъде канена да играе в София. Затворете вратите. Оставете пластмасовите седалки да плесенясат, бетонът – да се напука. И все пак, отвъд това, идеята, че УЕФА може наистина да спре подобни расистки протести, е смешна. Поведението на тези българи не беше моментно, позволявайки на обичайно високите им стандарти да рухнат. Те с радост приеха възможността да обидят черен футболист и да демонстрират, че понякога са фашисти.


* В 15,36 ч. на сайта на Българския футболен съюз излезе съобщение, че Борислав Михайлов е подал оставката си.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg