Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Гардиън“ за Ванко 1: Осъден сводник в българския „ВИП Брадър“

Рапърът, лежал в затвора за принуждаване към проституция и трафик на хора, е „герой“ в поредицата „Съвременното робство на фокус“

Рапърът Ванко 1 напусна „ВИП Брадър“ по „лични причини“, гласи официалната позиция. - „Гардиън“ за Ванко 1: Осъден сводник в българския „ВИП Брадър“

Рапърът Ванко 1 напусна „ВИП Брадър“ по „лични причини“, гласи официалната позиция.

Историята на участието на рапъра Ванко 1, осъден за трафик на жени с цел проституция, достигна до едно от най-престижните европейски издания. В рубриката „Съвременното робство на фокус“, под заглавие „Осъден сводник напусна българския „ВИП Брадър“ след протести“, авторът Андрю Макдауъл разказва за случая.

Макдауъл посочва, че първоначално присъствието на осъдения трафикант на хора в една от най-големите български риалити програми е предизвикало скромен медиен отзвук. Но в последните дни публичната апатия е била победена от сигнали на зрители и общественици из цялата страна.

Вижте още: ВАНКО 1, ОВАЦИИ ЗА СУТЕНЬОРА ПО НОВА

Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, е осъден през 2003 г., че е използвал наркотици, за да склони към проституция 10 жени и една непълнолетна, а след това ги е „пласирал“ като проститутки в различни страни от Европа.

„Гардиън“ отчита, че „ВИП Брадър“ е едно от най-гледаните предавания в България, с милиони зрители всяка седмица, като дава за пример статистика от 2016 г., според която шоуто е привлякло 30% от телевизионната аудитория.

Макдауъл е потърсил коментар и от „Модърн таймс груп“, шведската компания собственик на „Нова телевизия“. В тяхно изявление се казва, че Ванко 1 е напуснал Къщата на „Биг Брадър“ по лични причини, но че предстои „Нова“ да промени „стратегията си за подбор на участници“ в риалитито.

„Заради получените оплаквания, нашата местна компания ревизира стратегията си за подбор на участници в подобни програми, тъй като криминална присъда за такива престъпления е нещо изключително сериозно и компанията не би трябвало да допуска който и да е с подобна присъда в бъдещи формати“, се казва в позицията, цитирана от британското издание.

Андрю Макдауъл не пропуска и краткия период, който Ванко 1 излежа от присъдата си. Авторът на статията посочва, че той е бил осъден на 12 години затвор, но заради спорни промени в Наказателния кодекс, „които критиците свързват с корупция и манипулация на съдебната система“, е бил освободен само след 3.

Материалът на „Гардиън“ завършва с тъжна за страната ни равносметка:

„България е една от основните страни донори на човешка плът в Европейския съюз, според Държавния департамент на САЩ. В годишния си доклад за трафика на хора Департаментът критикува българската съдебна система, че допуска намалени наказания за осъдени за трафик на хора и че не прави достатъчно, за да защити потенциални жертви“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg