Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гардиън: България разследва „ловци на мигранти“

Властите търсят още нападатели на бежанци след ареста на бореца Динко Вълев и обвиненията, че си затварят очите за нападенията

Динко Вълев, борец похвалил се със задържането на мигранти по-рано през годината, е бил арестуван. - Гардиън: България разследва „ловци на мигранти“

Динко Вълев, борец похвалил се със задържането на мигранти по-рано през годината, е бил арестуван.

Сайтът на британския вестник „Гардиън“ отново информира света за българските проблеми с бежанците, опитите на различни цивилни групи да поемат охраната на границата в свои ръце и дългото мълчание на властите. А те близо месец след първата поява на „супермена“ Динко в национален ефир и последвалите вълни от възторг и възмущение не реагираха по никакъв начин до миналата седмица. В началото й шефът на Гранични войски обяви, че е наградил организатори на незаконни хайки срещу бежанци, а в края й премиерът лично благодари на участниците в тях. Тази седмица изведнъж държавата се сети кой има монопол над насилието: и с изумителна повратливост главният прокурор обяви хайките за незаконни, а срещу участниците в тях започнаха разследвания. Дали това щеше да случи без вълната репортажи на Би Би Си, Франс тв, „Шпигел“, „Дейли Мейл“, „Гардиън“, „Ройтерс“, е излишен въпрос.

Представяме ви публикацията на Патрик Кингсли в „Гардиън“ от вторник вечерта:

България започва разследвания срещу няколко „ловци на мигранти“ след обвиненията, че властите си затворят очите за нападенията на доброволци срещу бежанци, поели от Турция към Европа.

Вътрешният министър обяви във вторник, че Динко Вълев, полупрофесионален борец, който по-рано през годината се похвали със задържането на мигранти, е бил призован за разпит. В отделен случай същия ден, министерството съобщи, че е задържан друг доброволен ловец (бел. ред. – Петър Низамов-Перата), отговорен за видео, публикувано тази седмица, което показва въоръжени цивилни, които вързват бежанци и търсят други.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Предизвикалият международни протести запис показва как мъжете вързват ръцете на бежанците зад гърба им, принуждават ги да легнат по очи и викат (на развален английски): No Bulgaria! Go back to Turkey! Видеото усили твърденията, че българското правителство не прави достатъчно за ограничаване на поелите в свои ръце закона ловци на бежанци по границата.

В интервю за „Гардиън“ заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че правителството е изключително против граждани да поемат закона в свои ръце. Обявявайки разследванията за доказателство за тази позиция, той каза:

„Арестуването на хора е право само на правоприлагащите органи и полицията. Всякакви други опити от страна на граждани да арестуват други граждани са незаконни. Всички видове незаконно задържане от цивилни лица ще бъдат третирани като такива.“

Независимо от оградата, издигната по част от границата, има данни за повече от 30 хиляди опита за преминаване през страната, а може би още са минали незабелязани. В отговор групи от цивилни българи започнаха за организират хайки за бежанци по границата, като задържат и ограбват тези, които намерят.

Вижте още: ДИВОТО КУЧЕ ДИНКО

29-годишният Вълев, похвалил се със задържането на група бежанци, бе описан като супергерой в репортаж на национална телевизия. По-късно той каза пред Би Би Си:

„Тези [мигранти] са отвратителни и лоши хора и трябва да си стоят, където са.“

Вижте още: БИ БИ СИ ОТКРИ НАШ ДИНКО

Това, че Вълев не бе призован за разпит преди вторник, бе изтълкувано като знак, че правителството не е имало сериозни намерения да предотврати незаконните задържания. Тези чувства се засилиха, когато премиерът Бойко Борисов направи коментари, които бяха интерпретирани като подкрепа за доброволните патрули.

„Всяка помощ за полицията, за граничната полиция и за държавата е добре дошла – каза той. – Всеки, който помага, заслужава благодарности.“

Вижте още: САМОДЕЙНО САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ

Шефът на българската гранична полиция Антонио Ангелов според мнозина също подкрепи саморазправящите се с бежанците доброволци, заявявайки за българите, които докладват мигранти на властите:

„Искам да ги насърча, защото реагират много адекватно.“

(Бел. ред. – всъщност пред Нова тв Ангелов коментира, че наскоро е наградил самоорганизирала се гражданска група за залавяне на бежанци, която действала много адекватно.)

Зам.-министър Гунев каза пред „Гардиън“ че колегите му са били изтълкувани неправилно. Борисов и Ангелов не били говорели за хайките за бежанци, а съвсем конкретно за добросърдечните хора, които дават храна на изгубени мигранти и им помагат да намерят пътя към полицията.

„Ние считаме, че тава е благородно дело и нищо не показва, че те правят нещо незаконно или задържат мигранти със сила“, каза Гунев.

Правозащитни активисти смятат, че правителството е разпалило пламъците на ситуацията. Според Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет, министър-председателят трябва да бъде арестуван „за открито призоваване към извършване на престъпления и подбуждане към насилие и дискриминация на основата на националност, етническа принадлежност или раса“.

Илиева твърди, че премиерът съзнателно е похвалил хайките, които действат извън закона.

„Борисов повтори много пъти, че благодари на „момчетата“ и че те заслужаваха само благодарности за „помощта“, която предлагат, и че граничната полиция ще си „сътрудничи с тях“ – каза тя.  – Това е тежка обида към самата идея за република, основана на закони, справедлив процес и институции.

През последните три години местни служители на най-високи нива (…) са ангажирани в умишлена, непрестанна, целенасочена пропаганда на страх от бежанците, с думи като „опасност“, „заплаха“, „риск“, „вълна“ са централни в техния дискурс. В резултат на това, сега 60% от българите смятат бежанците за заплаха за националната сигурност.“


Всичко по темата „Динковаци“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах