Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гари Каспаров призовава НАТО да се намеси срещу злото от Изток

Политикът шахматист сравнява Русия с Мордор и посочва аналогии от „Властелина“ на Толкин

Гари Каспаров. Снимка: ЕПА/ГНЕС - Гари Каспаров призовава НАТО да се намеси срещу злото от Изток

Гари Каспаров. Снимка: ЕПА/ГНЕС

„За всички нас е важно злото да бъде победено в Украйна“, написа в профила си във Фейсбук световният шампион по шахмат Гари Каспаров. Той е политически опонент на Владимир Путин още от 2006 г., когато създава партия „Другата Русия“, а през 2007 г. дори участва в президентските избори срещу него. Неколкократно е арестуван, напуска Русия, а в момента е гражданин на Хърватия с двойно гражданство.

Ето какво написа Каспаров:

„Намираме се на границата на големи сътресения в света. Ако Украйна издържи, то това ще означава не само спасение на украинската държавност, не само поражение за Путин. Това ще означава промяна на целия световен тренд, символизиран от подема на тоталитарни и авторитарни тенденции в целия свят.

Днес Украйна е на предна линия. Гондор, който се противопоставя на Мордор. Както предсказа Толкин, злото идва от изток. Ясно е, че в този свят няма абсолютно добро, това е идеята на книгата. Но има абсолютно зло. Днес Путинска Русия олицетворява абсолютното зло и общественото мнение в целия свят с всеки ден се приближава към все по-решителни действия. И за всички нас е особено важно това зло да бъде победено в Украйна.

НАТО трябва да се намеси и се надявам, че общественото мнение ще го принуди“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg