VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гърция пред сензация: открита ли е гробницата на Александър Македонски?

Два сфинкса на входа на съоръжението

Александър Македонски е починал през 323 г. пр. н. е. във Вавилон, днешен Ирак. - Гърция пред сензация: открита ли е гробницата на Александър Македонски?

Александър Македонски е починал през 323 г. пр. н. е. във Вавилон, днешен Ирак.

Археолозите в Гърция са на ръба на забележително откритие. Учени в момента разкопават най-голямата гробница, намирана по техните земи, датираща от времето на Александър Македонски. От двете страни на входа са изправени мраморни сфинксове. Датировката на древното съоръжение е 300 – 325 пр. н. е.

Гробницата се намира в Амфиполис, близо до Солун. Археолозите проучват обекта вече втора година, но едва сега са достигнали до входа. Очаква се да влязат в погребалната камера до края на месец август.

Амфиполис, където е открита древната гробница

Амфиполис, където е открита древната гробница

От Министерство на културата заявяват, че засега не разполагат с доказателства за самоличността на погребания владетел. На всички в Гърция им се иска покойникът да има общо с Александър Велики, починал през 323 г. пр. н. е. след завоевателен поход в Близкия изток, Азия и Североизточна Африка, или да е някой от семейството му. Александър е издъхнал във Вавилон, на територията на днешен Ирак, но мястото, където е погребан, не е известно.

Диаметърът на гробницата е 497 метра.

Диаметърът на гробницата е 497 метра.

Катерина Перистери, която ръководи разкопките, предполага, че гробницата е построена от архитекта Дейнократ – спътник на Александър. Той е градил Александрия и храма на Артемида в Ефес.

По времето, когато е строено гробищното съоръжение, Амфиполис е център на бурни събития, разказва археоложката. След смъртта на Александър Велики бившият му генерал Касандър изпраща там на заточение вдовицата на владетеля – Роксана, и сина им Александър IV. По заповед на Касандър двамата са убити в Афмиполис през 311 г. пр. н. е. Затова учените не изключват хипотезата Роксана и наследникат на Александър да са погребани на това място.

Археолозите смятат, че входът на гробницата води до погребалната камера по алея с дължина 4, 5 м. Стените са изрисувани с антични фрески. Външният кръг на гробницата е 497 метра. Изградена е от мрамор, донесен от близкия остров Тасос. Учените предполагат, че на върха на гробницата ще открият статуя на лъв.

Лъвът от Амфиполис

Лъвът от Амфиполис

Амфиполис е родното място на трима известни адмирали от епохата на Александър – Неарх, Aндростенес и Лаомедон (близък приятел на Александър Велики). Известният Лъв от Амфиполис е един от най-добре запазените паметници от 4 век пр. н. е. Той е бил открит през 1912 г. от гръцката армия в коритото на река Струма.

Според някои теории, гробът на Лаомедон е бил белязана с лъвска статуя. Други смятат, че изображението на хищника е било поставено от Aгнон и е било посветено на 10 000 жертви, загинали в битката на древния град Дравискос.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС