Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

В Гърция оптимисти, че Англия ще им върне на мраморите на Елгин

Нова тактика - не се молят на британските политици, а провокират чувството за справедливост на гражданите

Британският музей е дом на почти половината от монументалния 160-метров фриз на Партенона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - В Гърция оптимисти, че Англия ще им върне на мраморите на Елгин

Британският музей е дом на почти половината от монументалния 160-метров фриз на Партенона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция променя тактиката за връщането на мраморите на Елгин в страната и се надява, че общественото мнение във Великобритания ще убеди Британския музей в Лондон да промени позицията си. Страната планира да „засили интензивността“ на кампанията си и остава „оптимистична“, че мраморните фризове, изнесени от Партенона в Атина през XIX век, ще се върнат в родината си.

„Скулптурите са най-важната връзка между съвременна Гърция и нейните предшественици – коментира Тасос Чацивасилео, депутат и основен съветник на гръцкия министър-председател по теми от външната политика. – Нашата стратегия е да поддържаме огъня, да задържим вниманието на обществеността върху този проблем и да повдигаме темата при всяка възможност.

Статия на „Таймс“ в подкрепа на връщането на мраморите в Гърция е доказателство, че кампанията работи, допълва той, цитиран от „Гардиън“.

В продължение на около два века Британския музей е дом на почти половината от монументалния 160-метров фриз на Партенона, възприеман за едно от най-добрите постижения в класическото изкуство. Скулптурите са донесени в страната от британския дипломат лорд Елгин, който ги взема от храма на Партенона в Атина в началото на XIX век, когато Гърция е била под османско владичество. Противоречивият начин на придобиване вече дълги години поддържа спора между Гърция и Великобритания.

„Връзката между нашите страни съществува от векове, но вярваме, че тя е непълна – допълва гръцкият депутат, който през ноември се включи в обсъждането на темата в „Даунинг Стрийт“. – Трябва да работим усилено заедно, за да поправим тази несправедливост, която тежи на сърцата на гърците.“

Обществената нагласа наистина се променя, както показва и проучване, проведено дни след посещението на премиера Кириакос Мицотакис в Лондон. 59% от британците вярват, че мраморите на Елгин принадлежат на Гърция и трябва да бъдат върнати в родината си.

Въпреки че темата е била повдигната от Мицотакис пред Борис Джонсън, министър-председателят на Обединеното кралство и преди е заявявал позицията си, че въпросът за реституцията трябва да бъде поставен пред Британския музей, а не на политическо ниво. Неговото мнение гласи, че произведенията са пристигнали легално в страната, тъй като има издаден документ за това от Високата порта.

В края на миналата година в спора между двете страни се намеси и ЮНЕСКО, които препоръчаха на Британския музей да преразгледа отказа си да върне скулптурите в Гърция. На сайта на музея се отбелязва, че дипломатът лорд Елгин „е действал с пълното знание на тогавашните власти в Атина и Лондон и с тяхно разрешение“ и че „действията му са разследвани от комисия, назначена от парламента, през 1816 г. и са обявени за напълно законни“.

Оптимизмът на гръцката страна бе допълнително подхранен миналата седмица, когато Италия взе решение да върне фрагмент от Партенона. На него е изобразено ходило, покрита с роба. Смята се, че това е липсващият крак на богинята Артемида – част от композиция, изобразяваща боговете от Олимп.

„Тази договорка проправя пътя на Британския музей да започне сериозни разговори с гръцките власти за намиране на решение, което да бъде приемливо и за двете страни“, коментира Мицотакис пред медиите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах