Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гърция си иска скулптурите от Партенона след Брекзит

Надежда дава проектът за споразумение между Обединеното кралство и ЕС за връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности

Част от „мраморите на Елгин“, изнесени през XIX в. от посланика на Великобритания в Османската империя и понастоящем изложени в Британския музей. Снимка: Carole Raddato/Британски музей - Гърция си иска скулптурите от Партенона след Брекзит

Част от „мраморите на Елгин“, изнесени през XIX в. от посланика на Великобритания в Османската империя и понастоящем изложени в Британския музей. Снимка: Carole Raddato/Британски музей

Гръцките власти настояват скулптурите от Партенона, изнесени през XIX в. от Атина във Великобритания от бившия посланик в Османската империя лорд Елгин, да бъдат върнати в новия музей на Акропола след излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава вестник „Таймс“.

Надеждите се основават на проекта за търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, което предвижда връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности. Инициатор на добавката към проекта за споразумение е именно Гърция, която намира подкрепа от Кипър и Италия – трите страни са особено обезпокоени от съвременната търговия с антични артефакти.

„Таймс“ подчертава, че Британският музей приветства всички ангажименти по борба с незаконната търговия с древни ценности по целия свят и дори е готов да сътрудничи с правоохранителните органи, за да бъдат открити всички обекти, които попадат във Великобритания незаконно.

Почти половината от античните статуи на Партенона в момента са в Британския музей в Лондон. Лорд Елгин е поръчал те да бъдат свалени от стените на светилището в Атина и е изпратил във Великобритания 12 фигури, множество релефи с орнаменти, кариатидата от портика на храма Ерехтейон и редица други безценни фрагменти. Гърция се надява скоро те да бъдат експонирани в построения през 2009 г. музей на Акропола с обща площ 21 хил. кв. м.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90