POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гауди превзема Америка 90 г. след смъртта си

Строят параклис в Чили по негови чертежи

Храмът Саграда Фамилия отвътре. - Гауди превзема Америка 90 г. след смъртта си

Храмът Саграда Фамилия отвътре.

Испанският архитект Антони Гауди (1852 – 1926), успешно смесил неоготика със сюрреализъм и кубизъм, нямаше късмет извън родината си. През 1893 г. направи проект за изграждане на манастир, болница и училище в Танжер, Мароко, тогава испанска колония. Но идеята му никога не се материализира. Нито прочутият небостъргач от триста и шейсет метра, нито хотелът-атракция в Ню Йорк. Неотдавна последният му проект отново излезе на преден план, за да замени кулите-близнаци на Световния търговски център, взривени при атаките на 11 септември 2001 г., пише „Ел Паис”.

Тази идея също не бе подкрепена. Водещите архитекти сметнаха, че уникалното творение не е на великия Гауди, а на един от неговите сътрудници – Хуан Матамала. Неговият авторитет се оказа недостатъчен, за да замени историческите символи.

Но има и трети международен проект, който за разлика от предишните два ще се реализира. В чилийския град Ранкагуа, разположен на около шейсет мили южно от столицата Сантяго, ще бъде построен параклис, висок 30 метра. Той ще бъде единствената творба на Гауди, реализирана извън Испания. При това 90 години след смъртта си.

Историята на този проект започва преди повече от век, когато през 1909 г. францисканецът Анхелико Аранда пътува до Барселона, за да усъвършенства живописта си, и се среща с архитекта Антони Гауди. Известно е, че са се срещнали в катедралата Саграда Фамилия и монахът е направил важно дарение да помогне за изграждането на храма. Години по-късно, през август 1922 г. монахът изпратил писмо от Чили, в което казва: „Нямам търпение да направим оригиналното произведение, за което говорихме. Това само вие може да направите“.

Предназначението на бъдещия храм в Чили е за изповед. Гауди първоначално се противопоставя, твърдейки, че има още много работа по неговата катедрала Саграда Фамилия, но после решава, че Южна Америка има нужда от достоен храм, и изпраща чертежи.

Въпреки това, проектът не вижда бял свят. Оригиналите му изгарят в ателието на Гауди по време на Гражданската война, но остават преписи в архива на Диоценоза в Барселона.

Никой не може да пренебрегне туристическия потенциал на творенията на Гауди – хора от цял свят се стичат, за да ги видят в столицата на Каталуния. Всички сгради на Гауди са в челните позиции по брой посетители всяка година. Той е истински хит, макар приживе никога да не е вярвал, че това ще стане.

Област О’Хигинс, в която е Ранкагуа в Чили, в момента се посещава от 180 000 туристи на година, а параклисът ще бъде нов фокус за развитие на местните общности. Смята се, че заради Гауди броят на посетителите ще се удвои само за месец.

Снимка: travelinnate.com

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg