Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гей хората ще бъдат наказвани със смърт в Уганда

Президентът Мусевени твърди, че Западът губи времето на човечеството, като налага отклонения

София прайд през юни 2022 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Гей хората ще бъдат наказвани със смърт в Уганда

София прайд през юни 2022 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Смъртно наказание за еднополов секс въведоха в Уганда, съобщава радио „Свободна Европа“. Предстои законът да бъде подписан от президента на страната Йовери Мусевени, който наскоро заяви, че Западът се стреми да принуди други страни да „нормализират тези отклонения“.

„Западните страни трябва да спрат да губят времето на човечеството, опитвайки се да наложат своите практики на други хора“, каза Мусевени в телевизионно обръщение към парламента на 16 март.

Смъртно наказание ще бъде прилагано и за „вербуване, налагане и финансиране на хомосексуална дейност“. Досега в Уганда това се наказваше с доживотен затвор.

Само двама от 389-те депутати в парламента на африканската държава са гласували против. Единият от тях е заявил, че законопроектът е против угандийската конституция и означава провал на борбата с междуполовото насилие.

Угандийските правозащитници нарекоха новия закон „законодателство на ненавистта“ и „пълно посегателство над човечността“. По данни на групата, защитаваща правата на ЛГБТ+ в Уганда, само през февруари са постъпили жалби за 11о ареста, сексуализирано насилие, публично разсъбличане и изселване на гей хора.

В повечето от африканските страни хомосексуалността е забранена със закон, но смъртно наказание засега се предвижда само в консервативната християнска Уганда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90