VivaPay

Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

България е една от малкото страни в ЕС без фиксирана дата за отваряне на музеите

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков - Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков

Музеи, театри и кина няма да бъдат отворени скоро у нас, съобщи на брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Това не е актуален въпрос, обсъждат се последиците от постепенното разхлабване на мерките“, уточни Мутафчийски.

По света културните институции постепенно минават към по-либерален режим. Преди дни стана ясно, че един от най-прочутите музеи в света – „Уфици” във Флоренция – ще започне работа с намален трафик на посетители.

Вижте още: „УФИЦИ“ СЕ ГОТВИ ДА ОТВОРИ, ЩЕ ПРИЕМА 50% ПО-МАЛКО ПОСЕТИТЕЛИ

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Сред европейските страни само България, Гърция, Франция, Нидерландия, Малта, Латвия и Великобритания все още не са обявили дата, на която културните институции и най-вече музеите ще отворят врати. В Италия, която беше една от страните с най-сериозни последици от коронавируса, музеите ще заработят на 18 май. Същата дата предвиждат Австрия, Белгия, Португалия и Естония.

Другата силно пострадала европейска държава – Испания – е определила 11 май за деня, в който музеите ще отворят врати за посещения. Най-късната фиксирана дата е в Ирландия – 20 юли.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg