Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

България е една от малкото страни в ЕС без фиксирана дата за отваряне на музеите

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков - Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков

Музеи, театри и кина няма да бъдат отворени скоро у нас, съобщи на брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Това не е актуален въпрос, обсъждат се последиците от постепенното разхлабване на мерките“, уточни Мутафчийски.

По света културните институции постепенно минават към по-либерален режим. Преди дни стана ясно, че един от най-прочутите музеи в света – „Уфици” във Флоренция – ще започне работа с намален трафик на посетители.

Вижте още: „УФИЦИ“ СЕ ГОТВИ ДА ОТВОРИ, ЩЕ ПРИЕМА 50% ПО-МАЛКО ПОСЕТИТЕЛИ

Сред европейските страни само България, Гърция, Франция, Нидерландия, Малта, Латвия и Великобритания все още не са обявили дата, на която културните институции и най-вече музеите ще отворят врати. В Италия, която беше една от страните с най-сериозни последици от коронавируса, музеите ще заработят на 18 май. Същата дата предвиждат Австрия, Белгия, Португалия и Естония.

Другата силно пострадала европейска държава – Испания – е определила 11 май за деня, в който музеите ще отворят врати за посещения. Най-късната фиксирана дата е в Ирландия – 20 юли.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах