Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

България е една от малкото страни в ЕС без фиксирана дата за отваряне на музеите

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков - Ген. Мутафчийски: Музеи, театри и кина затворени за неопределено време

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков

Музеи, театри и кина няма да бъдат отворени скоро у нас, съобщи на брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Това не е актуален въпрос, обсъждат се последиците от постепенното разхлабване на мерките“, уточни Мутафчийски.

По света културните институции постепенно минават към по-либерален режим. Преди дни стана ясно, че един от най-прочутите музеи в света – „Уфици” във Флоренция – ще започне работа с намален трафик на посетители.

Вижте още: „УФИЦИ“ СЕ ГОТВИ ДА ОТВОРИ, ЩЕ ПРИЕМА 50% ПО-МАЛКО ПОСЕТИТЕЛИ

Сред европейските страни само България, Гърция, Франция, Нидерландия, Малта, Латвия и Великобритания все още не са обявили дата, на която културните институции и най-вече музеите ще отворят врати. В Италия, която беше една от страните с най-сериозни последици от коронавируса, музеите ще заработят на 18 май. Същата дата предвиждат Австрия, Белгия, Португалия и Естония.

Другата силно пострадала европейска държава – Испания – е определила 11 май за деня, в който музеите ще отворят врати за посещения. Най-късната фиксирана дата е в Ирландия – 20 юли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90