POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Гениалната приятелка“ ще има и втори сезон

Екранизацията на неаполитанската тетралогия на Елена Феранте - контраст между суровата реалност на неореализма и театралната изкуственост на „Чинечита“

Елиза дел Дженио и Людовика Насти в ролите на двете приятелки Елена и Лила като деца. Снимка: HBO - „Гениалната приятелка“ ще има и втори сезон

Елиза дел Дженио и Людовика Насти в ролите на двете приятелки Елена и Лила като деца. Снимка: HBO

„Гениалната приятелка“ ще се завърне за втори сезон по НВО, обявиха от компанията два епизода преди края на първи сезон. Сериалът ще следва неаполитанска тетралогия на писателката с псевдоним Елена Феранте – в първите осем епизода бе екранизирана едноименната първа книга, а предстоящият сезон ще разкаже втората част от поредицата, „Новото фамилно име“.

„Въодушевени сме, че епичната история на Елена Феранте резонира толкова мощно сред зрители и критици и очакваме с нетърпение продължението на пътешествието на Елена и Лила“, обяви Каси Блойс, отговорен за програмата на НВО, който освен това е и продуцент на минисериала заедно с „RAI FICTION“ и „TIMVISION“.

„Гениалната приятелка“ разказва историята на Елена и Лила – приятелки от деца, живеещи в беден квартал на Неапол. Двете са допълващи се противоположности, всяка е неделима част от живота на другата. Историята им се простира в повече от 60 години в тетралогията на Феранте. Три от четирите книги са издадени и на български език от „Колибри“.

Заснет в Италия, в първия сезон участват младите актриси Елиза дел Дженио и Людовика Насти в ролите на двете приятелки като деца, а като поотрасналите момичета играят Маргерита Мадзуко и Гая Джираче. Режисьор на осемте епизода е Саверио Костанцо. В следващия сезон актьорският състав със сигурност ще се разрасне, тъй като в „Новото фамилно име“ двете приятелки вече са в 20-те си години, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Сериалът търгна по НВО на 18 ноември и от тогава се радва почти единствено на позитивни оценки. В IMDb рейтингът на първия сезон е 8,7 от 10 точки. Българските зрители му дават 4,8 от 5 точки в платформата на НВО.

„Гениалната приятелка“ чисто и просто прегръща детайлите от ежедневието, мръсни, бедни и предвещаващи зло от време на време, примесени с моменти на хумор. Това се отразява в перфектно съчетаната комбинация от италиански пейзажи и квартал, очевидно построен от нулата от дизайнера на продукцията Джанкарло Базили – връщане към времето, когато италианското кино предлагаше контраст между суровата реалност на неореализма и театралната изкуственост на „Чинечита“, пише сайтът „Entertaining movies“.

„Като цяло, поезията и мистерията на прозата на Феранте стават жертва на огромния бюджет на НВО за продукция“, смята Лаура Дейвис от сайта „One room with a view“.

https://youtu.be/7c6o8VhZYd0

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90