POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гениално, гледайте!

„Балада за Бъстър Скъргс“ на братя Коен - епопея на забравените (уестърни)

„Баладата“ на братя Коен засега е само в „Нетфликс“. Но този филм трябва да се гледа на голям екран. - Гениално, гледайте!

„Баладата“ на братя Коен засега е само в „Нетфликс“. Но този филм трябва да се гледа на голям екран.

Напоследък в офиса всеки петък се събираме да играем карти. Но това не са обичайните карти и играта не е белот, бридж или канаста. Картите разказват истории, а играта се казва „Dark Stories“.

Правилата са прости. Играе се с тесте карти, от които се тегли само една. На лицето на всяка карта има илюстрация и кратък текст с ключови думи. На гърба е отговорът на загадката. Обикновено става въпрос за престъпление, убийство, обир, изневяра, бягство, корабокрушение, катастрофа.

Участниците избират един играч, който изпълнява ролята на разказвач. Разказвачът прочита на останалите загадката от лицето на картата и им показва илюстрацията. Разказвачът е единственият, който знае цялата история, защото само той има право да прочете текста на гърба на картата. Другите трябва да открият отговора чрез серия от въпроси, на които разказвачът може да отговаря само с „Да“ и „Не“. Целта на играта е да се разплете загадката.

Разказвачът е един вид пазител на истината, останалите са в ролята на разследващи журналисти-детективи, които опитват да разкрият тайната му със силата на поразяващите си въпроси. Те възпроизвеждат последователността на действията и така сглобяват историята, за да стигнат накрая до отговора– какво се е случило, защо се е случило, а понякога и къде.

„Балада за Бъстър Скъргс“ прилича на „Dark Stories“. Състои от шест кратки истории, всяка от които се развива в Дивия Запад. Това са шест чудесно илюстрирани карти, които моментално грабват вниманието, предизвикват въпроси и развихрят въображението. В ролята на разказвача, разбира се, са братя Коен, които през цялото време карат зрителя да (си) задава въпроси, изненадват, забавляват и замислят, но преди всичко чупят кино клишета.

Джоел и Итън са отколешни фенове на уестърните. И нищо чудно – Дивият запад е в ДНК-то им. Родени са в малко градче в Минесота и най-вероятно във вените им тече каубойска кръв, примесена с конска урина и тютюн за дъвчене. Умелото жонглиране със жанра демонстрира дълбоки познания на уестърна от времето на нямото кино и емблематичния Джон Уейн та чак до Ренесанса му през 90-те години на миналия век с иронично героичния Клинт Истууд.

„Баладата“ е едва вторият им филм на уестърн тематика след „Непреклонните“. Но духът на уестърна витае в цялото им творчество. Усеща се в „Да отгледаш Аризона“, „Фарго“, „Големият Лебовски“ и най-вече в „Няма място за старите кучета“.

„Балада за Бъстър Скъргс“ e сборник разкази за Дивия запад, антология на жанра, шест късометражни уестърн филма, събрани в един. Този пикантен каубойски коктейл, обилно подправен с лютивия сос на (само)иронията, визуално наподобява театрален спектакъл с преднамерено ярките си декори и символичен мизансцен. Отчетливата му камерност на моноспектакъл учудващо успешно съжителства с изобилие от живописни пейзажи и пищни екстериорни сцени.

Засега може да се гледа само по „Нетфликс“, а догодина (надявам се) и по кината, защото заслужава да се види на голям екран.

И понеже започнах това ревю с „Dark Stories“, ще си позволя да вляза в ролята на разказвача и ще ви представя шестте истории-загадки изцяло в духа на играта. Няма страшно, няма спойлери, само ключови думи за гъделичкане на любопитството.

История 1: прерия, ездач с приятен баритон, бар в нищото, барман с лош поглед, враждебни никога-невиждали-баня типове, градче, претъпкан saloon, картоиграчи, свада, дуел, човека с хармониката, смърт и ангел. Ирония, песен, Тим Блейк Нелсън.

История 2: банка насред полето, кладенец, каубой със звънтящи шпори, обир, тигани, кон и въже, правосъдие, индианци, пак въже, но без кон и пак правосъдие. Ирония, без песен, Джеймс Франко.

История 3: пътуващ театър, импресарио, актьор, представление, публика, пари, студ, пак представление, пак студ, път, мост, река, кокошка. Без ирония, без песен, Лиъм Нийсън.

История 4: красив пейзаж, река, пеперуди, сърна, бухал, златотърсач, копане и още копане, риба, яйца и пак копане, щастие, стрелба, възмездие. Ирония, песен, Том Уейтс.

История 5: керван в прерията, момиче, куче, двама каубои, дълг, предложение за брак, индианци, престрелка, един каубой и пак куче. Без ирония, без песен, Грейнджър Хайнс.

История 6: дилижанс, пътуване, нощ, разговор, спор, труп, хотел, кочияш. ИРОНИЯ, песен, Брендан Глийсън.

Ако искате да откриете отговорите, гледайте филма.

Мнението ми в едно изречение: Гениално, кино, гледайте!


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg