Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Геният на материята

Снимките на годината на Нешънъл Джиографик

„Дракон“, Майе Киоман, Естония.
Ледено изкуство върху естонски прозорец. Кадърът получи утешителна награда от конкурса на "Нешънъл Джиографик", но е нашият № 1. - Геният на материята

„Дракон“, Майе Киоман, Естония. Ледено изкуство върху естонски прозорец. Кадърът получи утешителна награда от конкурса на "Нешънъл Джиографик", но е нашият № 1.

Ето нещо, което си заслужава да видите: 19 потресаващи снимки, победители в ежегодния фотоконкурс на Американското национално географско общество. Голямо жури, в чийто състав влизат фотографи на списание „Нешънъл Джиографик“ и други творчески личности, са избрали тези кадри сред 9200, пратени от 150 страни.

Конкурсът се провежда в три тематични категории – „Природа“, „Хора“ и „Места“. Вижте тези снимки – красотата, геният на материята, съществува буквално във всичко, просто трябва да уловите мига.

Изплъзнала се от реалността, Брайън Йен

NG01-a

Тази снимка е победител в категорията „Хора“ и освен това получи Голямата награда. Авторът й спечели 10 000 долара и безплатно пътуване до Вашингтон, където се намира централата на Националното географско общество.

Ето как обяснява избора си журито: „Смартфоните и социалните мрежи промениха завинаги живота ни. Това момиче се намира сред тълпата във вагона на метрото в Хонконг, но дали наистина е там? Сега тя е само една точица в огромното интернет-пространство. Тя пътешества по Земята, свободна като птица. Ние вече не сме обвързани с физическото ни „тук“, ние можем да му се изплъзнем и го правим постоянно.

Eто и една шега от сайта Mashable за този кадър: „Спечелилата снимка показва човек в неговото естествено местообитание, който се занимава с онова, което умее най-добре – да се взира в своя телефон“.

 

Великото преселение, Никол Камбре

Jump of the wildebeest at the Mara river.

Впечатляващият скок на антилопа гну в река Мара, Серенгети, и кинематографичността на кадъра печелят първа награда в категорията „Природа“.

 

Къпане в Будапеща, Тристон Йео

NG03-a

Снимката е победител в категорията „Места“. Унгарците обожават столичните термални къпални, особено през зимата. Парата, издигаща се над водата, подчертава температурния контраст и придава на картината мистичен отенък.

 

Всички останали фотографии, показани по-долу, получиха утешителни награди.

 

Оглеждане в полет, Хенрик Нилсън

NG04-a

Дива късуоха сова лети над полята в Банудри бей, Канада, в търсене на плячка.

 

Ревът на елена, Прашант Месвани

NG06-a

 

Този приказен кадър е заснет в лондонския парк Ричмънд.

 

Мускулна сила, Апчна Сингх

NG07-a

Два млади тигъра се боричкат в индийския национален парк Бандхавар.

 

Зебри насред огромния кратер на Нгоронгоро, Зик Тео

NG08-a

Нгоронгоро в Танзания е най-големият кратер на угаснал вулкан в света. Той е дом на много диви африкански животни, сред които и тези четири зебри.

 

Големият бариерен риф, Крисчън Милър

NG09-a

Рибите са развълнувани, след като ден по-рано в северната част на Големия бариерен риф е преминал циклон.

 

Деца в тъмнината, Абдулах Алгаджар

Disabled children living in Syria war

Слепи деца, станали жертви на войната в Сирия.

 

Татуиран от бога, Матиа Пасарини

NG11-a

Вождът на индуското племе Рамнами, членовете на което са татуирали целите си тела с едно-единствено име – Рама (земното превъплъщение на Вишну). Татуировките символизират предаността им към бога и едновременно с това се приемат за дар от самия Рама.

 

В лошо настроение, Адам Биркан

NG12-a

Момиченце се е тръшнало от рев на пода в мол в Банкок.

 

Кал от Мъртво море, Ник Райли

NG13-a

В търсене на извора на вечната младост туристи се мацат с богатата на минерали кал в Мъртво море в Израел.

 

В своя собствен свят, Кей

NG14-a

Кратък разговор с кукла в пластмасова кутия. Лъчът светлина сякаш е пътека към приказния свят за това парижко момиченце.

 

Очакване, Роберто Фиоре

NG15-a

Жител на румънското село Марамуре е приседнал на леглото, потънал в мисли. Съпругата му меси хляб за православно причастие.

 

Аз и братята ми, Тайлър Джи

NG16-a

„На път към Маями спряхме да си починем на това живописно местенце сред хълмовете край Блу Ридж. И макар че в колата постоянно се карахме, тук самата природа ни напомни, че сме братя“, разказва авторът на снимката.

 

Разрушеният Хомс, Сергей Пономарьов

NG17-a

Птици летят над квартал „Халидия“ в сирийския град Хомс. В оглушителната тишина на разрушения градски център има огромни територии, в които нищо не помръдва, докато вятърът не издуу прокъсана тента или пък ято птици не прелетят над руините.

 

Буря, Айтюл Акбаш

NG18-a

„Докато снимах племенника си, удари бурята и аз улових този красив момент“, казва Айтюл Акбаш. Снимката е направена в Коджаели, Турция.

 

Токио, спирка Шинагава, Питър Франк

NG19-a

„Бях тръгнал към рибния пазар Цукиджи в Токио. В този невероятен град има толкова неща за гледане, че почти не бях спал и слязох на грешната спирка. Вълна след вълна от хора прииждаше в подлеза на станцията. Забелязах кафене с хубава панорама и направих няколко кадъра с фотоапарата, поставен на парапета. След като кофеинът подейства, бях готов да се гмурна в реката от хора“, разказва Питър Франк.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90